Anne_Eekhout_fotograaf_martijn_sierhuis

Anne Eekhout in Podcast Ansicht ‘Leren Vergeten’

De ‘real life’ hond die robothond werd. Met weemoed kijkt hij terug op zijn vorige leven als hond en hoe de mensen toen met hem omgingen. Anne Eekhout (39) is een van de zes literaire talenten die zich 48 uur liet opsluiten bij stadslab RAUM. Tijdens haar verblijf werkte ze aan haar aflevering met de titel ‘Leren Vergeten’ voor de fictiepodcast Ansicht.

Schrijfster Anne maakte in 2014 een indrukwekkend debuut met haar eerste roman ‘Dogma’. Vorig jaar bracht ze haar derde roman ‘Nicolas en de verdwijning van de wereld’ uit, die juichende recensies kreeg. Inmiddels heeft zij enkele aansprekende nominaties op haar naam staan. Anne staat bekend om haar typische ‘Eekhout stijl’: meeslepend, vlot, realistisch, met veel psychologische diepgang en boordevol lagen.

In haar podcast ‘Leren Vergeten’ sleurt ze je mee in haar originele verbeelding van de stad van de toekomst in 2050. Het centrale onderwerp van podcast Ansicht. Dertig jaar geleden bestond er nog geen homohuwelijk, hadden we geen mobiele telefoons en was internet nog iets bijzonders. Hoe zullen we veranderen in de komende dertig jaar?

Anne: “Technologie gaat hard en er zijn zoveel variabelen die meedoen. Je kan nauwelijks inschatten hoe hard de ontwikkelingen daadwerkelijk gaan. Ik verwacht dat we veel meer duurzaam zullen produceren, meer plantaardig eten en kweekvlees een reële optie wordt. Ik kan lastig een uitspraak doen over hoe de wereld er straks echt uit gaat zien. Als schrijver denk ik zelf graag over vanuit verhalen.”

Anne liet tijdens haar verblijf bij stadslab RAUM haar fantasie los: “De omgeving Berlijnplein heeft iets moois, een beetje unheimisch met een melancholieke sfeer. In ‘Leren Vergeten’ vind je dat terug. Het gaat over over de opmars van een ‘real life’ hond. Op het moment dat het verhaal zich afspeelt is hij geen hond meer, maar een elektrisch apparaat. Het is anno 2050 en mensen mogen maximaal twee elektrische apparaten in huis. Hij werd overbodig en is vervangen door een andere hond. De robothond kijkt met weemoed terug naar het moment dat hij als een gezinslid werd behandeld. De herinneringen zijn zoet, de realiteit is bitter. Je vraagt je af ‘Wanneer krijgt iets een bewustzijn?’.”

Anne vervolgt: “Wat ik interessant vind aan dit onderwerp is dat robots steeds slimmer worden. Ze kunnen steeds meer anticiperen op menselijk gedrag. Hoe menselijker zij worden, hoe meer je ze kunt beschouwen als mens. Ineens spelen gevoelens wel degelijk een rol. Hoe beoordeel je dan wat wel of niet toelaatbaar is? Ik vind het als schrijver leuk en interessant om na te denken over het bewustzijn van andere wezens. In dit geval de computer met alle technologische ontwikkelingen. Met mijn aflevering voor de podcast geef ik een klein inkijkje.”

Podcast Ansicht is vanaf vandaag te beluisteren.

Geschreven door Joyce Pherai | ContentToday

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].