notitie_aantekeningen_blog_thuis_leren

Blog: Thuis leren met een prikkelgevoelig kind

Heeft u thuis een kind dat moeite heeft met huiswerk of met het thuis leren? Lees dan even door. Deze tips helpen prikkelgevoelige kinderen bij het leren.

Voorspelbaarheid

Voorafgaand aan het leren, bespreekt u rustig maar concreet wat school verwacht. Hiervoor kunnen jullie een planbord maken als reminder.
Zet of hang dit planbord op een zichtbare plaats voor uw kind. Dat geeft houvast en maakt het tastbaar.
Plan de tijd wel lekker ruim in. Dat scheelt als het toch niet zo snel gaat als gehoopt. Maar ook als het goed gaat, dan blijft er pauze tijd over.

Begrip

Nu is het een feit dat prikkelgevoelige kinderen snel afgeleid zijn. Maar hoe blijft uw kind scherp als het volhouden van de de concentratie moeilijk is?
Biedt, als u ziet dat uw kind moeite heeft geconcentreerd te blijven, een kleine gezonde snack aan. U bent dan betrokken bij het leren en hebt meteen de mogelijkheid een korte peptalk te geven.

Pauze

Is je kind bijna overprikkeld? Of is de concentratie/motivatie verdwenen?
Dan is het zinvol een pauze in te lassen.

Luister bijvoorbeeld een playlist om te “chillen”. Dit kan uw kind dan luisteren met een koptelefoon op (een koptelefoon zonder muziek werkt ook vaak prikkeldempend).

Maar daarnaast zijn er ook simpele oefeningen die je kunt doen om rustig te worden in het hoofd.
Een fijne ademhalingsoefening is: 4 seconden inademen en minimaal 6 seconden uitblazen. Dit helpt te ontspannen en verlaagt de hartslag. Of luister samen eens een mindfulness oefening. Maar samen bewegen kan ook erg leuk en zinvol zijn. Van alle 3 de bovenstaande oefeningen is veel leuks te vinden op internet.

Hopelijk kan daarna het leren weer opgepakt worden.

Overprikkeld of gefrustreerd

Wees respectvol, begripvol en kalm.
Benoem het gedrag wat je graag wilt zien in plaats van wat je niet wil zien. En vermijd het woord NIET. Bijvoorbeeld: Uw kind schreeuwt uit frustratie. Dan kun je zeggen “NIET schreeuwen!” Maar je kunt ook vragen “Kun je dit ook zeggen met je normale stem?” of “Ik wil graag dat je zachter praat”

Denk ook aan jezelf

Als u thuis meerdere ballen tegelijk omhoog moet houden en moe bent, dan is het soms best lastig rustig te reageren op uw kind. Zorg daarom ook goed voor uzelf! Dan kunt u veel meer hebben en meer genieten van uw lieve, creatieve, oplossingsgerichte en out of the box denkend kind.

Ik hoop oprecht dat elk kind met plezier zijn schoolwerk maakt. Maar mocht dat niet het geval zijn en denkt u daarnaast dat uw kind hinder ondervindt van drukte in het hoofd.

Bel of mail dan gerust als u vragen heeft! Ik heb hier veel ervaring mee en help u daar graag verder.

Groetjes, Jasmijn
www.mijndrukte.nl
[email protected]
06-12741177

Lees hier alle eerdere blog van Jasmijn

Lees ook:
Blog: o jee, weer wat vergeten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].