Seks terwijl je 3d-brillen op hebt, een vrijpartij met een levensechte seksrobot of een virtueel bevredigingsapparaat waarmee een man en vrouw tegelijkertijd op afstand seks met elkaar kunnen hebben: “In de stad van de toekomst verandert onze seksualiteit mee met technische ontwikkelingen”, voorspelt schrijver Pim Lammers (27). “Elk mens kent grenzen, een machine niet. En dat maakt het interessant. Door de komst van deze veranderingen, laten we schaamte los en doorbreken we taboes.”
Zes literaire talenten worden 48 uur opgesloten bij stadslab RAUM in Utrecht. Vanuit het Berlijnplein, het culturele hart van Leidsche Rijn Centrum, werken zij tijdens de residentie aan podcast Ansicht. De fictiepodcast is geïnspireerd op Black Mirror, deze Netflix-serie toont de sociale gevolgen van toekomstige technologie. Elke schrijver maakt een aflevering over de (fictieve) stad van de toekomst – tevens het thema van de podcast. Hoe ziet Utrecht eruit in het jaar 2050? Waar houden inwoners zich mee bezig?
Vanuit verrassende, grappige, ontroerende, inspirerende en vooral spraakmakende invalshoeken, wordt de moderne wereld steeds vanuit een niet-menselijk perspectief bezien. In een reeks interviews brengen wij het verhaal achter de schrijver en het gekozen onderwerp. Wij trappen af met Pim Lammers die heeft gewerkt aan de podcast met de titel ‘Seksualiteit in de toekomst’.
Pim is opgegroeid op het Friese platteland. Hij studeerde Politicologie en Nederlandse Taal & Cultuur in Amsterdam. Inmiddels woont hij in hartje Utrecht. Pim schrijft al van kinds af aan, voor kinderen en volwassenen. In 2017 verscheen zijn debuut ‘Het lammetje dat een varken is’, het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek. In 2018 ontving Pim daarvoor een Zilveren Griffel en daarmee werd hij de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs.
Het door hem gekozen thema voor de podcast ‘Seksualiteit in de toekomst’ is op zijn minst spraakmakend te noemen. Wat bewoog Pim om over dit onderwerp te schrijven?
Pim: “Seksualiteit is een thema waar ik over schrijf. Ik vind het interessant omdat het een rol speelt in ieders leven. Over het algemeen een grote rol. Er komt heel veel bij kijken; machtsverhoudingen, relaties tussen mensen, noem maar op. Er komt heel veel in samen. Daarnaast ben ik ben momenteel bezig met een boek voor jongeren over seksualiteit.”
Bij het uitdiepen van zijn thema kreeg Pim hulp van zijn zus die in een TBS kliniek werkt. Zij vertelde hem dat in de kliniek met inzet van een Virtual Reality-bril therapie sessies worden gehouden. Pim: “Dit komt ook in mijn verhaal naar voren, alleen dan wordt het niet meer gebruikt als therapie maar als genotsmiddel. Je ziet dit bijvoorbeeld ook al in de porno scene.”
Volgens Lammers wordt seksualiteit over dertig jaar verder ontwikkeld: ”Virtuele sekswerkers zullen hun intrede doen: zij zij onvermoeibaar en het is mogelijk een perfecte partner te creëren. Veel voordelen dus.”
Pim wil in zijn podcast de vraag beantwoorden: ‘In hoeverre verandert ons blik op seksualiteit, maar ook op het bezoeken van een sekswerker. Is er meer of minder schaamte wanneer het geen menselijke sekswerker meer is?’ “Nu heerst er toch een taboe als je als man of vrouw naar een sekswerker gaat. Mensen zijn geïnteresseerd, alleen wordt die interesse niet etaleert. Wat als je het naar de machine kant trekt? Ik denk dat het waarschijnlijk ineens een stuk normaler wordt.” Volgens Pim ontstaat hierdoor meer ruimte voor wat je echt wil.
Pim sluit af: “Ik hoop dat andere mensen na het luisteren van mijn podcast gaan nadenken over dit onderwerp en ervan bewust worden dat seksualiteit niet vaststaat, maar veranderlijk is. Ik heb in elk geval tijdens mijn verblijf bij RAUM goed over dit onderwerp kunnen nadenken en werken vanuit een mooie, bijzondere plek.”
De Podcast Ansicht aflevering van Pim Lammers ‘Fantasie’ is hier te beluisteren.
Lees ook:
– Leonieke Baerwaldt in Podcast Ansicht ‘Wat gaat ons het eerst overweldigen?’
– Anne Eekhout in Podcast Ansicht ‘Leren Vergeten’
Geschreven door: Joyce Pherai | ContentToday.nl