Olave_Nduwanje-fotograaf_martijn_sierhuis

Interview met Olave Nduwanje, schrijfster van Podcast Ansicht ‘Wortels’

Zes Nederlandse schrijvers sloten zich 48 uur op bij RAUM om vanuit het Makershuis op het Berlijnplein te werken aan de nieuwe afleveringen van Seizoen 2 van de fictiepodcast Ansicht.
De schrijvers nemen ons vanuit verschillende invalshoeken mee naar de toekomst, het jaar 2050. De centrale vraag blijft daarbij: Hoe zullen we veranderen in de toekomst? Lukt het ons om door te dringen tot de wortels van alle problematiek van deze tijd en wordt alles echt beter?

Olave Nduwanje (36) is een van de schrijvers die in het Makershuis verbleef. Ze is schrijfster, jurist, activist en politica. Olave is geboren in Burundi en vertrok op haar negende naar Nederland. In haar veelbewogen leven woonde ze in diverse wereldsteden. De eerste dertig jaar deed ze haar uiterste best om een man te zijn tot ze een aantal jaar geleden besloot om voortaan als non-binaire trans femme door het leven te gaan. Op de vraag of alles beter wordt in de toekomst antwoordt ze stellig: “Nee. Ik heb het idee dat we nog steeds dezelfde fouten zullen maken. De slavernij is bijvoorbeeld niet afgeschaft door progressieve normen en waarden, maar door verzet. Er zijn in het verleden altijd interventies geweest, de dreiging van mensen die op den duur gaan rebelleren, die uiteindelijk de doorslag gaven. De vraag is wat zal interveniëren?”

Olave vertelt verder: “In mijn verhaal voor Ansicht draait alles om de wortels. Wortels brengt je naar je verleden, maar ook naar datgene wie je mag zijn. Dat maakte het voor mij interessant om de stad vanuit het perspectief van wortels te bekijken. Iets wat voelt als iets compleet nieuws, maar eigenlijk al heel oud is. Dat onzichtbare aspect van de stad, bedolven onder de asfalt en stenen, heeft iets lugubers en mysterieus. Er ontstaat een geheel nieuwe stad, bedacht door de mensen, met veel nieuwbouw, beton en weinig natuur. Werkelijk alles moet hiervoor uitwijken. Onder de stad blijven de wortels intact. Alles is daar precies hetzelfde. Hoe zou het dan zijn om de ondergrondse stad te beleven? Wat zou je daarvan vinden en weten?”

Voor Olave was het niet moeilijk om inspiratie voor zijn thriller te vinden: “Dat heeft alles te maken met de plek waar ik was. Het Makershuis ligt op het Berlijnplein. Vanuit daar zag ik hoe weinig natuur en leven er is in die nieuwbouwwijken. Zo’n plek geeft mij een verontrustend gevoel.”

Dat klinkt ietwat vreemd voor iemand die altijd in verschillende wereldsteden heeft gewoond. Olave legt uit: “Mensen uit de LHBT (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders) community zagen een stad altijd als een veilige haven. Een plek waar ze zichzelf konden zijn. Maar is dat tegenwoordig nog steeds zo? Dat ben ik mij in de loop der jaren steeds meer gaan afvragen.”

“Je ziet het alleen al aan de manier waarop LHBT-gemeenschappen in de laatste 20 jaar overspoeld worden door ‘straight people’. In gay bars tref je tegenwoordig meer hetero aan dan gay. Als je als transgender vrijelijk leeft, bekijk je de wereld vanuit de lens van veiligheid. Social distancing speelt eigenlijk altijd al een grote rol in ons leven. Voor ons is het een ‘way of life’ en er is continu dreiging. Zo vogel ik voordat ik mijn huis vertrek helemaal uit wat ik aantrek en maak daarbij heel bewust mijn kledingkeuzes. Ik stel mijzelf altijd de vraag: ‘Kan dit wel? Is het niet te provocerend en zou dit op straat geweld kunnen aantrekken?’. De stad is nu eenmaal gebouwd voor mensen die geen beperking hebben. Op deze wijze krijgt de belofte van een veilig haven toch weinig invulling.” Even moet Olave lachen: “Wist je dat ik nu juist door mijn hetero vrienden gevraagd wordt om tips te geven hoe je het beste om kunt gaan met social distancing? Het klinkt misschien een beetje wrang, maar wij vanuit de LHBT-community zijn inmiddels experts op dit gebied.”

Olave sluit af: “Ik denk dat we met z’n allen moeten stoppen om altijd maar te denken dat in de toekomst alles beter wordt. Stoppen met het in stand houden van de moderne houding van ‘We zullen altijd progressie boeken’. Met mijn aflevering voor podcast Ansicht wil ik mensen tot denken zetten om een keertje niet zo naar de toekomst te kijken. Wij zijn niet de belofte voor de toekomst. We moeten onszelf juist wat vaker uitdagen om iets geheel anders te bedenken.”

De Podcast Ansicht afleveringen zijn hier te beluisteren.

Geschreven door: Joyce Pherai | ContentToday.nl

Lees ook:
podcast Pim Lammers in Podcast Ansicht ‘Fantasie’
Leonieke Baerwaldt in Podcast Ansicht ‘Wat gaat ons het eerst overweldigen?’
Anne Eekhout in Podcast Ansicht ‘Leren Vergeten’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.