oranje kliko verdwijnt_goto_hp_van_rietschoten

Oranje in de hoek waar de klappen vallen

Nu nog staan ze fier gedrieën naast elkaar. De kliko met het oranje deksel wordt geflankeerd door de bruine en blauwe zoals we ze in de wandelgangen zijn gaan noemen. Niet: die voor papier, gft, of plastic blik en pak, maar op basis van het deksel waarmee ze getooid zijn worden ze aangeduid. En van die drie gaat naar alle waarschijnlijkheid er eentje de tuin uit. De oranje moet misschien het veld ruimen en bij ons is hij al in een hoek gezet waar spreekwoordelijk de meeste klappen vallen. Aan oranje kliko’s in Utrecht geen gebrek. De container voor het plastic, blik en pak zoals hij in de reclamespots is aangeprezen schept een kleurrijk beeld in onze al even kleurrijke straat. Toch gaan ongeveer 28.000 Utrechtse kliko’s misschien bij het afval. Gescheiden. Een hele klus nog naar het schijnt.

“Als jij een zogenoemde gehoorzame bevolking hebt, dan werkt bronscheiden prachtig en zijn er veel voordelen. Maar als jij burgers hebt die lastig te motiveren zijn, dan kun je wel gescheiden inzamelen, maar heb je er weinig aan,” aldus hoogleraar economie Raymond Gradus in het AD.

Worden we ingehaald door de techniek wanneer machinaal scheiden achteraf zoveel meer resultaat oplevert dan het scheiden vooraf? In Amsterdam en Rotterdam is al een keuze gemaakt en wordt het afval achteraf gescheiden door een machinerie die met ogenschijnlijke eenvoud beoordeelt wat herbruikbaar is en wat zal branden in het eeuwige vuur.
Of en zo ja, wanneer de kliko’s in Utrecht definitief van elkaar worden gescheiden is nog niet bekend.

Oranje in de hoek waar de klappen vallen | Foto Hans Peter van Rietschoten

Bron: AD

1 gedachte over “Oranje in de hoek waar de klappen vallen”

  1. Suggestie: deksel omwisselen voor een bruine en die kleine GFT-kliko afvoeren: als je een keer de heg snoeit dan is die overvol..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.