Niet zelden valt mijn oog erop.
Een kraaiachtige vogel van wie de vader zich ogenschijnlijk vergrepen heeft aan een ekster.
De met witte veren getooide slimmerik is geen bastaard zo leerde mij enige research, maar behept met een genetische afwijking die heeft geleid tot verminderde pigmentatie in het verenkleed.
De wetenschap spreekt van leucisme, verwant aan het meer bekende albinisme. De term schijnt te zijn afgeleid van het Griekse leukós, dat wit betekent. Het is vooral een bekende aandoening bij goudvissen, die echt niet altijd ‘de ziekte met de witte stip’ onder de leden hoeven te hebben, waarvoor veel aquariumhouders zeer beducht zijn.
Bekend is dat dieren met leucisme weinig tolerant zijn naar andere dieren, hetgeen juist hun kracht is. Hun genetische mankement blijkt effectief inzetbaar te zijn als overlevingsmechanisme. Niet veel andere vogels durven het op te nemen tegen zo’n vreemde eend in de bijt. Op voorhand doet zijn voorkomen menig vermeende tegenstander al sidderen.
Het exemplaar op de foto spotte ik op een van mijn strooptochten naar uniek fotomateriaal om weer een artikel op te leuken. Ditmaal begaf ik me achter het Pathé theater in Leidsche Rijn en stond ermee oog in oog. Misschien had het in zwart en wit uitgevoerde gevederte een filmpje willen pikken, maar moest het uiteindelijk stellen met wat achtergebleven vuilnis.
Je snavel in de rommel van een ander steken levert soms ook iets op. Waar deze vreemde vogel mee vandoor ging weet ik niet. Mijn aandacht werd even afgeleid door iets anders.
Geschreven door Hans Peter van Rietschoten


Hoi Hans Peter,
Grappige waarneming. Bij kraaien worden dit soort strepen meestal veroorzaakt doordat ze eenzijdig voedsel eten, niet door leucisme. Door het eten van eenzijdig voedsel verliezen ze het pigment in hun vleugels. En omdat ze in de stad (zoals je zag) in afval en vuilnis hun eten zoeken, zie je het vooral bij kraaien die in stedelijke gebieden leven. Het worden ook wel hongerstrepen genoemd.
Zie hier meer info: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/pigment-verlies-bij-kraaiachtigen
en
http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=545360
Hartelijke groet!