Henk_van_Straten_fotograaf_martijn_sierhuis

Interview met Henk van Straten, schrijver van Podcast Ansicht ‘De Multicar’

Vreedzame machines die zich aanpassen aan het tempo van de mens en die ook nog een sociaal maatschappelijke rol vervullen. In de toekomst van schrijver en columnist Henk van Straten (40) is de slowtech revolutie gaande. De robotauto oftewel de ‘multicar’ vervult in het jaar 2050 verschillende functies in het leven van mensen.

Henk van Straten is een van de zes schrijvers die 48 uur in het Makershuis op het Berlijnplein verbleef om te werken aan zijn aflevering voor de fictiepodcast Ansicht van RAUM. Hij schreef de roman Bidden en vallen en twee boeken met memoires: Wij zeggen hier niet halfbroer en Berichten uit het tussenhuisje. Recentelijk verschenen:Van Gogh sneed hier nooit een oor af, een novelle en tevens het eerste Brabants Boek Present, waarvan de filmrechten inmiddels zijn verkocht aan Pupkin Film. Zijn naam is ook te vinden in de volgende titels: Volkskrant Magazine, LINDA., Trouw, De Correspondent, Elle, &C, Esquire, Happinez en Vrij Nederland.

Tijdens zijn tweedaagse residentie bij RAUM schreef Henk zijn aflevering voor de spraakmakende fictiepodcast Ansicht waarin wordt geïnsinueerd dat we in het jaar 2050 leven in een slowtech revolutie en de multicar onderdeel uitmaakt van ons dagelijks bestaan.

Henk: “De multicar in mijn verhaal is een beetje vergelijkbaar met de SRV wagen van vroeger. Alleen is dit volledig geautomatiseerd, een soort ‘highend’ SRV wagen. Het is multifunctioneel en doet en kan van alles. De multicar komt rustig door de straat aangereden en mensen lopen hun huis uit. Aan de zijkant pluggen zij in en hebben toegang tot de databoxen waarmee zij kunnen communiceren en gegevens uitwisselen. De databoxen zijn niet aangesloten op het internet. Mensen willen namelijk weer het gevoel van controle hebben, dat is wat zij heel erg missen. Ondanks dat alles volledig geautomatiseerd is, is het moment bij the multicar een sociaal gebeuren. Men ziet en spreekt elkaar weer. Vooral oudere mensen hebben er extra behoefte aan. Zij kunnen weer met elkaar praten over vroeger. De multicar heeft ook een slurf waarmee compost opgehaald wordt. Zo voorziet de overheid de multicar van verschillende functies waar de mensen in het jaar 2050 behoefte aan hebben.”

Henk sluit af: “Mensen blijven uiteindelijk toch groepsdieren. Hoe meer dingen digitaal worden, hoe groter die behoefte naar de oude tijd wordt. Podcast Ansicht is natuurlijk een groot gedachtenexpiriment en speelt met de gedachte van de toekomst. In mijn verhaal wilde ik naar voren halen dat nostalgie toch altijd gepaard gaat met vooruitgang.”

De Podcast Ansicht afleveringen zijn hier te beluisteren.

Geschreven door: Joyce Pherai | ContentToday.nl

Lees ook:
Interview met Olave Nduwanje, schrijfster van Podcast Ansicht ‘Wortels’
podcast Pim Lammers in Podcast Ansicht ‘Fantasie’
Leonieke Baerwaldt in Podcast Ansicht ‘Wat gaat ons het eerst overweldigen?’
Anne Eekhout in Podcast Ansicht ‘Leren Vergeten’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].