windmolens

Protestactie tegen komst van 8 windmolens in de polders van Rijnenburg en Reijerscop

“Geen windmolens, maar duurzame woningbouw en energie in de polders van Rijnenburg en Reijerscop”, aldus initiatief Samenenergieopwekken.nl”

Samenenergieopwekken.nl is een initiatief van Cees Bos, ondernemer en bezorgde bewoner van De Meern en tevens raadslid voor Stadsbelang Utrecht. Het Utrechtse College neemt voor de zomer hetdefinitieve besluit om plaats te maken voor acht windmolens van 235 meter hoog in de polders van Rijnenburg en Reijerscop. Het gebied ligt ingeklemd tussen de Utrechtse wijken Leidsche Rijn en De Meern en de gemeentes Nieuwegein, IJsselstein, Montfoort en Woerden. 

“Midden in zo’n verstedelijkt gebied zulke hoge windmolens plaatsen, zorgt voor veel overlast voor omwonenden, dat moet je niet willen.”

Cees Bos

Om deze zorgen kracht bij te zetten wordt de website samenenergieopwekken.nl vandaag gelanceerd. De site biedt naast achtergrondinformatie, de mogelijkheid om een protestmail te sturen naar de politici in de gemeenteraad van Utrecht, de Provinciale Staten en de Tweede Kamer. “Het is geen standaard protest petitie.”, licht de initiatiefnemer toe, “We hebben nagedacht over een alternatief voor de polders, namelijk duurzame energie, gecombineerd met woningbouw. Daar heeft Utrecht veel meer aan en is ook altijd het plan geweest voor de polder. Kortom een nee-én-ja-scenario in plaats van alleen hard maar nee roepen.”

Aan het raadsvoorstel over de acht windmolens is een langdurig traject voorafgegaan, talrijkebijeenkomsten, informatiesessies, participatiegroepen met belanghebbenden en bewoners leverden een zestal scenario’s op. Die zijn door het Utrechts College allemaal van tafel geveegd en nu vervangen door een zevende scenario met de acht windmolens. Bewoners, omliggende gemeenten en belanghebbenden zijn het niet eens met dit scenario, kortom er is geen draagvlak.

De Provincie en gemeenten hebben uiteraard doelen op het gebied van duurzame energie, deze kunnen ook behaald worden zonder windmolens, maar met slimme inzet van technieken zoals zonne-energie of aquathermie.

Utrecht heeft een enorm woningtekort, tot 2040 moeten er 72.000 woningen bij gebouwd worden. Het stadsbestuur wil een groot deel van deze woningen binnen de ring van Utrecht realiseren, dit veroorzaakt hoge bevolkingsdichtheden en dat gaat ten koste van de leefbaarheid in de stad. Deze polders bieden juist de mogelijkheid om een groot deel van de woningbehoefte in te vullen,gecombineerd met recreatie, sport en duurzame energieopwekking.

Samenvattend kan gesteld worden dat opwekking van duurzame energie en woningbouw zonder het gebruik van windmolens heel goed samen kunnen gaan.

Om de protestbrief te versturen, kijk op www.samenenergieopwekken.nl, hier is ook meer achtergrondinformatie te vinden.

5 gedachten over “Protestactie tegen komst van 8 windmolens in de polders van Rijnenburg en Reijerscop”

  1. Ik moet zeggen, ik sta niet geheel achter de doelstelling van de protestgroep maar ik lees geluk geen opsommingen van oneigenlijke argumenten in hun berichtgeving. Dat was in het verleden wel anders (bij, ik neem aan, andere actiegroepen).

  2. Windmolens, die alleen met subsidie kunnen draaien zijn alleen winst voor exploitanten. Al vele jaren neemt de windkracht op land af, ook daarom economisch een slechte investering. Om maar niet te spreken over de verrommeling van het landschap. Een gotspe!

  3. Geen windmolens dus!!!!! Er zijn genoeg andere alternatieven en woningen zijn hard nodig in deze regio. Luister aub naar de inwoners!!!!

  4. Ja er is een tekort aan woningen in Utrecht, maar er is een nog veel groter tekort aan duurzame energie. Waarom blijft de politiek zich blindstaren op woningen, als dat andere probleem alleen maar groter blijft worden? Waarom mag de olifant in de woonkamer niet worden aangewezen? Zonder windmolens gaat Utrecht nooit voldoende duurzame energie opgewekt krijgen. Politiek neem uw verantwoordelijkheid en bouw die molens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.