corona_covid19_en_kinderen
 Foto: Edi Libedinsky en Fusion Medical Animation

Basisschoolleerlingen mogen weer naar school. Verstandig of toch niet?

10 mei 2020 17:28  Redactie  Reageer

Het aantal Corona besmettingen en doden neemt af in Nederland. Dit betekent steeds meer ruimte voor versoepeling, in ieder geval voor de basisschoolleerlingen. Kinderen worden vanaf 11 mei weer op school verwacht, maar is dat wel verstandig? Hierover zijn de meningen sterk verdeeld.

In Nederland is men van mening dat het virus minder snel door jonge kinderen verspreid zal worden. Zo stelt het RIVM dat kinderen een kleine rol spelen in de verspreiding van het coronavirus.

Frankrijk

Landen zoals Duitsland en Frankrijk zijn weer uiterst voorzichtig. Op het NOS Journaal was vorige week de Franse president Macron te zien. Hij liet weten: “Kinderen en tieners vormen volgens de deskundigen de groep die het virus het snelst verspreiden. Ook al vertonen ze zelf soms geen symptomen.”.

Duitsland en Denemarken

Een Duitse onderzoeksgroep, onder leiding van topviroloog Christian Drosten (een belangrijke adviseur van de Duitse regering), stellen in een nieuwe studie dat kinderen wel eens net zo besmettelijk kunnen zijn als oudere leeftijdsgroepen en dus even makkelijk het coronavirus verspreiden.
In Denemarken is het besmettingscijfer gestegen nadat het land de scholen weer heeft geopend.

Sluiten van scholen meeste effect tegen verspreiding

Een studie van de Engelse universiteit East Anglia is uitgevoerd om inzicht te krijgen welke maatregelen het beste als eerste kunnen worden versoepeld. De wetenschappers vergeleken de besmettings- en sterftecijfers van het European Centre for Disease Control met de data waarop maatregelen werden ingevoerd in dertig landen. Hun conclusie is dat het sluiten van scholen de meest zinvolle maatregel is geweest. Daarbij werd het grootste verband gevonden met het teruglopen van het aantal besmettingen.

Bezorgdheid over wereldwijde ernstige covid-ziekte bij kleuters neemt toe

Uit Engeland komen berichten dat daar in korte tijd verspreid over het land verontrustend veel kinderen in ziekenhuizen opgenomen werden met symptomen van de Kawasaki-ziekte (een aandoening aan bloedvaten en hart, die soms dodelijke afloopt). Waarschijnlijk is de ziekte een resultaat van hyperreactiviteit van het immuunsysteem als reactie op het coronavirus in combinatie met genetische gevoeligheid.

Na Engeland kwamen er ook berichten uit Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Italië en de VS. In de VS zijn nu 73 kinderen in ernstige toestand opgenomen. Minstens drie van hen zijn gestorven. Ook in Nederland zijn de afgelopen periode tientallen kinderen opgenomen met verschijnselen van dezelfde ziekte.

Bronnen:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Advertenties:

NIEUWSBRIEF

Wekelijks het nieuws en/of de uitagenda mail ontvangen? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website