straatnaam
 

Wandtapijtlaan en Fladderiepstraat: ‘Dat soort straatnamen moeten niet kunnen’

14 mei 2020 16:54  Redactie  Reageer

Er lijkt een wildgroei te ontstaan in Utrecht voor wat betreft het toekennen van namen aan straten, pleinen, dreven, hofjes en lanen. Kades en singels komen er evenmin goed vanaf de laatste jaren. Dat straten zijn genoemd naar ambachten, hoogwaardigheidsbekleders en overige vooraanstaande burgers die eeuwigheidswaarde verdienen, is niet iets om de draak mee te steken. Echter is ergens de knop om gegaan en lijkt men niet langer op namen te kunnen komen van personen die er toe doen of zich verdienstelijk hebben gemaakt voor ons land in het algemeen of onze stad in het bijzonder.

De Utrechtse politiek is zich hierover gaan buigen en met het verdwijnen van het Anne Frankplein uit het straatbeeld in de Utrechtse binnenstad meent men veel meer opmerkelijke straatnamen eens onder de loep te moeten nemen. Opmerkelijk, dat in Leidsche Rijn het Berlijnplein ligt notabene op een plek waar jaarlijks op 4 mei de herdenkingsplechtigheid plaatsheeft voor de oorlogsslachtoffers. Geen mooier eerbetoon aan Anne Frank dan dit plein haar naam te laten dragen.
Waarom weet Luit Blom zijn naam vereeuwigd op een straatnaambordje terwijl hij nooit een militaire rang gehaald heeft? En hoe kreeg Professor Zonnebloem het voor elkaar dat hij een hof en een laan naar zich vernoemd heeft gekregen? Verstrooid en grillig zoals deze stripfiguur, lijkt de straatnamencommissie ook te werk zijn gegaan.

Zij kwamen op namen als Schimmelplein, Ziende en Kenaustraat. Namen die associaties oproepen en waarbij de postbezorger misschien wel even een mondhoek laat opkrullen wanneer hij of zij de straat inrijdt.Advertenties:


Nog geen reacties


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageren:
Naam:
Email *
Website