kasteel-Grauwaart_1_foto_hp_van_rietschoten

De kantelen van kasteel Grauwaart

Omsloten door de Professor Bronnerlaan, Wessel Couzijnstraat, Schoenlappervlinder en de Pieter d’ Hontlaan ligt park Grauwaart, in de gelijknamige wijk aan de overkant van de Grauwaartsingel nabij het Leidsche Rijn Centrum. De Rijnkennemerlaan begrensd de wijk. Aan de ene kant van de vier kilometerlange laan ligt een groenstrook waaronder de waterleidingbuizen schuilgaan. Aan de andere kant staat de bebouwing van de wijken Terwijde, Het Zand, Grauwaart, Parkwijk en Hoge Weide.

In Park Grauwaart liggen de resten van een heus kasteeleiland waar een cirkel van hout in het gras bij het speelbos, symbool voor staat. Wie de lange ‘oprit’ langs de André Voltenlaan richting Leidsche Rijn Centrum op fietst of -loopt komt vanzelf langs vreemd aandoende stenen blokken die ogenschijnlijk zijn neergelegd door iemand ‘die ergens nog iets had liggen waar hij wel iets mee wilde.’ Niets is minder waar. Het betreft hier een werk van de Nederlandse beeldend kunstenaar Maze de Boer dat is gebaseerd op de vermoedelijke architectuur van kasteel Grauwaart. Met kantelen, die in het kunstwerk zijn verbeeld. Het kunstobject slingert langs de oprit en strekt zich uit over tientallen Terrazzo stenen blokken. Meerdere kunstwerken van De Boer staan in de publieke ruimte en vormen zo een tastbaar onderdeel van de omgeving.

kasteel-Grauwaart_1_foto_hp_van_rietschoten
kasteel Grauwaart | Foto: Hans Peter van Rietschoten
kasteel-Grauwaart_1_foto_hp_van_rietschoten
kasteel Grauwaart | Foto: Hans Peter van Rietschoten

1 gedachte over “De kantelen van kasteel Grauwaart”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].