eenden_kuikens_groenedijk_foto_hp_van_rietschoten

Brood voor moeder aarde

Bij monde van Wethouder Diepeveen is bekend geworden dat de gemeente de mogelijkheid onderzoekt of er een verbod op ‘het voeren van de eendjes’ kan worden opgenomen in de APV, Algemene Plaatselijke Verordening. Het zomaar vernietigen van brood is in bepaalde culturen een zonde: ‘brood moet worden teruggegeven aan de aarde’ is daar de stelregel. Mede daarom wordt brood massaal in het water of ergens in het openbaar groen gedumpt. Zo hebben andere schepselen er iets aan en hoeven niet onnodig honger te lijden.

Partij voor de Dieren is voorstander van het verbod. Woordvoerder Saskia Oskam van de partij laat optekenen: “Wij hebben niets tegen een oma die met haar kleinkind de eendjes voert, maar geregeld worden grote partijen stokbrood of Turkse broden aangetroffen. Die zijn niet alleen afkomstig van particulieren, maar ook van bakkerijen. De overdadigheid en de eenzijdige samenstelling van het gedumpte brood zijn ongezond voor dieren. Het weggooien leidt ook tot overlast omdat het ratten aantrekt en vervuiling van vijvers.”

Overigens twijfelt men bij de Partij voor de Dieren niet aan de intentie waarmee mensen hun overtollige brood in het openbare groen achterlaten. Om tegemoet te komen aan de wens om het brood terug te geven aan de aarde is er al een proef gestart met centrale inzameling zodat het kan dienen als veevoer.

Ook in Leidsche Rijn zijn plekken waar door de tijd heen een hoeveelheid brood gedumpt is die menig veestapel van voedsel had kunnen voorzien. Onder andere het water aan de Melissekade is een aanwijsbare plek waar vaak veel brood over het muurtje of de brugleuning wordt gestort.

De gemeente zal binnenkort een campagne starten om het dumpen van voedsel in het algemeen te ontmoedigen en de bevolking erop attent te maken dat er mogelijk, door opname in de APV op kan worden gehandhaafd.
Opname in de APV is in stadsdelen van Amsterdam al een feit.

Bron: AD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.