Bloemrijke bermen in Langerak | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Bloemrijke bermen

Niet lang geleden werd me gevraagd waarom in het Máximapark geen bloembedden worden gezaaid met een diversiteit aan veldbloemen die juist voor insecten zo aantrekkelijk is. Ik moest de vrager het antwoord schuldig blijven, maar ik ga er achteraan. We plaatsen insectenhotels om het de vliegende beestjes naar de zin te maken, maar daar blijft het kennelijk bij. Er zijn Margrieten gezaaid, dat wel. In overvloed. Ze gedijen en doen wat er van ze wordt verwacht: de bloemen trekken insecten aan die die op hun beurt graag hun intrek willen nemen in de riante hotels die er voor ze zijn neergezet.

Feit is dat er geen bermen zijn aangelegd met bloemen te kust en te keur. In niet te evenaren kleuren en vormen. Van enorme lichtroze en rode klaprozen tot fragiel ogende Madeliefjes met soms te grote bloemen voor de fragiele steeltjes. Als je ze plukken wilt in het voorbijgaan gebeurt het niet zelden dat het steeltje blijft staan en het bloemetje als een vrolijk zonnehoedje op je hand ligt. Anders is het met de enorme papaver die majestueus haar rode bladen wijd uiteen laat vallen om haar in het hart te laten kijken.

De bloemrijke bermen zijn een lust voor het oog en worden met zorg bijgehouden door gemeentewerkers waarvan mag worden verwacht dat ze verstand van zaken hebben. Het is jammer dat passerende automobilisten geregeld hun afval het raam uitgooien in plaats van oog te hebben voor het moois dat de berm te bieden heeft. Hun rommel ontsiert de bloemrijke strook langs het asfalt, waar zij rijden.

Het is voor mij een ergernis om te zien dat kilo’s afval tussen de beplanting terechtkomt. Vuilniszakken vol zijn bijeen te sprokkelen met blikjes, flesjes en van alles dat komt aanwaaien wanneer er een stevige wind opsteekt. En dat komt nogal eens voor de laatste tijd. De vrolijke bloemen in de berm moeten hun hoofd buigen voor de vervuiling al zijn er die hun mannetje staan en overeind blijven, ondanks alles dat ze over zich heen krijgen uitgestort. Het begint bij bewustwording, maar is dat niet met alles zo? Kijk en zie wat er bloeit in de strook aangelegd groen dat het oneindig ogende stuk asfalt van een beetje kleur voorziet, al is het vanaf de zijlijn.

Hier en daar wordt er vergroend, soms op voordracht van de bewoners die daarvoor aankloppen bij het Initiatievenfonds van de gemeente. Onlangs nog is er groen licht gegeven voor de aanpak van het Specerijenveld in de wijk Hoge Weide, nabij het winkelgebied Leidsche Rijn Centrum.

Bloemrijke bermen in Langerak | Foto: Hans Peter van Rietschoten
Bloemrijke bermen in Langerak | Foto: Hans Peter van Rietschoten
Bloemrijke bermen in Langerak | Foto: Hans Peter van Rietschoten
Bloemrijke bermen in Langerak | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Geschreven door hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.