Vergroening Specerijenveld | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Vergroening Specerijenveld in Hoge Weide Leidsche Rijn

De bouw van wijk Hoge Weide nabij Leidsche Rijn Centrum is niet direct bij oplevering de groene oase geworden die aanstaande bewoners misschien wel voor ogen hebben gehad. Met de komst van natuurspeeltuin de Hoef is ingespeeld op de behoefte aan een speelplek en de waterspeelplek bij de basisschool in de wijk geeft voor kinderen een prima mogelijkheid te verpozen. Met inachtneming van de geldende regels zal misschien binnenkort de pomp weer water geven, maar definitief is hierover nog niets besloten.

Om de wijk te vergroenen wordt het Specerijenveld aangeplant met allerhande struiken. De bewoners hebben hiertoe het voortouw genomen en met steun van het Initiatievenfonds van de gemeente worden er onder andere sierkersen en vlinderstruiken geplant. De bewoners nemen het onderhoud van het groen op zich. Bij de beplanting is gekozen voor bomen en struiken die aantrekkelijk zijn voor met name vlinders. De veelal niet gewenste brandnetels zullen het veld moeten ruimen naar alle waarschijnlijkheid, terwijl juist die van groot belang zijn voor de vlinderstand. Helaas zijn brandnetels van nature nogal prikkelbaar dus in een met zorg aangelegde omgeving zijn ze meestal niet gewenst. In parken en groenstroken daarentegen worden ze met zorg gekoesterd. Met de vergroening van het Specerijenveld is niet enkel het aanzicht van de plek een punt van aandacht geweest, maar wordt mede de waterhuishouding op orde gebracht. Mits noodzakelijk in tijden van hevige regenval. Een schelpenpad doorkruist het terrein en de aanleg van een hondentoilet moet overlast voorkomen die veel mensen dagelijks ondervinden op ieder open terrein in de wijk. De uitlaatstrook langs de Rijnkennemerlaan is aangewezen losloop gebied: “Hond los mag. Ruimen moet” valt te lezen op de bordjes die het gebied markeren. Als iedere hondenbezitter zich daaraan zou houden zal dat voor velen een boel ergernis schelen.

Vergroening Specerijenveld | Foto: Hans Peter van Rietschoten
Vergroening Specerijenveld | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.