Fotostudio Red Green Blue Fietsmeesters

Ondanks corona ruim 200 kinderen op voor het praktisch verkeersexamen

Van de 1.185 kinderen die dit jaar hun praktisch verkeersexamen afleggen gingen vanmorgen ruim 200 kinderen uit groep 8 van negen basisscholen in regio Zuid van start met het verkeersexamen. In aanwezigheid van Martijn Tusveld, professioneel wielrenner bij Team Sunweb, gingen de leerlingen van start. Het examen startte bij de verkeerstuin en voerde langs negen posten waar de examinatoren (hulpouders) goed letten op de toepassing van de verkeersregels.

De leerlingen van de Da Costa school gingen als eerste van start. Daarna was het de beurt aan de andere acht groepen. Bij groep 8 van het Rotsoord, school voor Speciaal Onderwijs, was Tusveld aanwezig om aan de kinderen het startsein te geven. Hij draaide het stoplicht op groep en met bemoedigende woorden van Tusveld op zak gingen de leerlingen van start. Tusveld: ´In een stad als Utrecht, waar de fiets vervoersmiddel nummer één is, is het essentieel om te weten wat de verkeersregels zijn en hoe je je op een veilige manier door de drukte kan bewegen´.

In totaal doen er dit jaar 1.185 kinderen mee verdeeld overklassen van 34 scholen, verspreid over zeven examendagen. Langs iedere route zijn negen posten ingericht waar hulpouders letten op de fietsveiligheid en -vaardigheden van de leerlingen. Marlies van Es is één van de in totaal ruim 60 vrijwilligers die de kinderen tijdens het examen beoordelen. ‘Als de kinderen naar de middelbare school gaan, zullen ze zelfstandig moeten kunnen fietsen. Dus in de jaren daarvoor zullen ze al heel wat kilometers gemaakt moeten hebben’, aldus Marlies.

Voorbereiding praktisch verkeersexamen 2020 andere vorm door corona

Ondanks de coronacrisis is het de Fietsmeesters, de organisatie, toch gelukt om de leerlingen voor het praktisch verkeersexamen van 2020 op een andere manier voor te bereiden. Normaal kiezen de basisscholen ervoor om groep 7 in te schrijven maar in verband met de voorzorgsmaatregelen rondom corona is er dit jaar voor gekozen om alleen de groepen 8 of de combinatiegroepen 7 en 8 mee te laten doen.

Door de sluiting van de scholen is gezocht naar innovatieve mogelijkheden om de kinderen goed voorbereid naar het examen te sturen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) stelde hun online verkeersplein beschikbaar en gaf de mogelijkheid aan scholen om zich in te schrijven voor het theoretisch verkeersexamen bij VVN. De Fietsmeesters hebben een uitgebreide beschrijving van de zeven examenroutes door de verschillende Utrechtse wijken aangeboden via hun website. Zo konden kinderen de route met hun ouders alvast een keertje oefenen.

Het belang van het praktisch verkeersexamen

Het praktisch verkeersexamen wordt afgenomen door Veilig Verkeer Nederland (VVN) in opdracht van de Fietsmeesters. Dat de kinderen van groep 8 het examen doen is essentieel, aangezien ze volgend jaar geacht worden naar de middelbare school te kunnen fietsen. Soms is de middelbare school dichtbij, soms moeten kinderen ook een behoorlijk stuk fietsen door de drukke stad. Dan is inzicht in verkeerssituaties en veilig kunnen fietsen van essentieel belang. Frank Meijer, senior projectleider bij VVN: ‘Na de zomervakantie fietsen de kinderen van deze groepen 8 naar hun nieuwe school. Vaak zien we dat er na de zomervakantie meer kinderen bij ongevallen betrokken zijn, daarom is zelfstandige mobiliteit essentieel.’
Hoeveel kinderen er vandaag geslaagd zijn weten we nog niet. De informatie van de hulpouders op de posten moet eerst worden verzameld. Naar alle verwachting wordt morgen de uitslag bekend gemaakt. Voor de kinderen van Zuid blijft het dus nog even spannend!

Utrecht scoort hoger bij praktisch verkeersexamen

Utrecht doet het goed bij het verkeersexamen. Vooral het deelnamepercentage is relatief hoog ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Het aantal scholen dat meedoet aan het examen ligt in de stad Utrecht op 85%! Voor een stad waar de fiets vervoersmiddel nummer één is, is zo’n score misschien niet verrassend, maar wel iets om trots op te zijn. Laurens Hitman, projectleider van de Fietsmeesters, merkte treffend op: ‘Het vervult me met trost om te bedenken dat wij met de Fietsmeesters hebben kunnen bijdragen aan het verkeersinzicht van deze kinderen, zo hebben we toch een beetje bijgedragen aan de verkeersveiligheid in de stad’.

Vandaar ook dat De Fietsmeesters zich ervoor inzetten om zoveel mogelijk scholen bij het praktisch verkeersexamen te betrekken. Ook de internationale school en speciale basisscholen worden benaderd om de test af te leggen. Laurens: ‘Als ze meer begeleiding nodig hebben dan kunnen wij vanuit De Fietsmeesters die bieden of adviseren welke van onze partners die ondersteuning kan geven’.

Fotostudio Red Green Blue Fietsmeesters
Martijn Tusveld (r) | Foto: Fotostudio Red Green Blue

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.