overlijden_ziekte_dood_tijd_foto_Aron_Visuals

De meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland

In 2018 overleden er 153.363 mensen in Nederland. De top 5 van de meest voorkomende doodsoorzaken blijft al jaren ongeveer hetzelfde. Dementie, longkanker, beroerte, coronaire hartziekten en hartfalen vormden de top vijf van doodsoorzaken die leiden tot de hoogste sterfte. Van de 153.363 mensen waren er 74.522 mannen en 78.841 vrouwen. Gemiddeld is dit ongeveer 400 doden per dag in Nederland.

Kanker blijft de grootste doodsoorzaak in Nederland

In 2018 overleden er bijna 47.000 mensen aan deze ziekte. Dat is bijna 30% van alle sterfgevallen. Dit betekent dat er per dag ongeveer 128 mensen in Nederland overlijden aan kanker. Er zijn verschillende soorten kanker die zorgen voor deze cijfers. Bij de diagnose alvleesklierkanker is de overlevingskans het kleinst. Daarna volgen lonkanker, leverkanker en slokdarmkanker. De reden waarom bij alvleesklierkanker de prognose zo slecht is omdat deze vaak in een laat stadium ontdekt wordt. Hierdoor is het vaak al uitgezaaid naar andere organen in het lichaam.

Andere veelvoorkomende doodsoorzaken in Nederland

Het aantal gevallen dat sterft aan de gevolgen van dementie is schrikbarend aan het stijgen in Nederland. Volgens artsen heeft deze ziekte de hoogste ziektelast voor de patiënt. Deze ziekte heeft invloed op de mobiliteit van de patiënt, de mate van zelfstandigheid, pijn, angst en depressie. Patiënten overlijden niet aan de ziekte zelf, maar aan de gevolgen van deze ziekte. Veel patiënten krijgen moeite met slikken waardoor er een longontsteking kan ontstaan. Ondervoeding en verminderde weerstand vormen hierbij ook een risico.

Ook hart- en vaatziekten staan nog altijd zeer hoog in de lijst van veelvoorkomende doodsoorzaken in Nederland. Elke dag sterven er 103 mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Daarvan zijn er 53 vrouwen. Er zijn verschillende factoren die meespelen aan de ernst van de hart- en vaatziekten. Denk hierbij aan roken, een hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht en een hoog cholesterol. Veel van deze zaken kun je zelf verbeteren. Een hoge bloeddruk voel je bijvoorbeeld niet altijd zelf. Daarom is het van belang om regelmatig je bloeddruk te meten met een goede bloeddrukmeter. Een hoog cholesterol kun je verlagen door gezond te eten. Via een bloedonderzoek kun je deze waardes meten en zo nodig daar actie op ondernemen. En tegenwoordig worden er veel hulpmiddelen vergoed die je helpen bij het stoppen met roken. 

Bij vrouwen is een beroerte de op 1 na belangrijkste doodsoorzaak. Bij een beroerte gaat er iets mis in de hersenen. Doordat er tijdelijk een tekort aan zuurstof is, treden er uitvalsverschijnselen op. De meest voorkomende verschijnselen bij een beroerte zijn een scheve mond, verwarde spraak of een verlamde arm. In deze situaties is het belangrijk dat er snel actie ondernomen wordt door 112 te bellen.

Hoe verhoudt Corona zich tot deze ziektes?

Naast deze vreselijke ziektes en aandoeningen is er sinds kort een nieuwe oorzaak bijgekomen. Corona oftewel COVID-19. Hoe verhoudt deze ziekte zich tot de meest voorkomende sterfgevallen in Nederland? Het is nog te vroeg om definitieve uitspraken te doen over het verloop van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Wat we wel weten is dat er in totaal nu 6031 mensen aan dit virus zijn overleden. Of dit er in de loop van het jaar nog meer zullen worden en hoeveel meer is nog niet duidelijk. 

Voorbereiding is alles

Alhoewel dit niet het meest leuke onderwerp is om te bespreken, is het wel van belang dat het bespreekbaar wordt gemaakt. Wanneer er niks geregeld is voor de uitvaart en de nabestaanden niet weten wat de wensen waren, kan dat voor veel onnodige strijd en spanning zorgen binnen een familie. Dus zorg dat er duidelijk beschreven staat wat de wensen voor een uitvaart zijn en laat je nabestaanden niet met hoge kosten zitten. Het kan daarom verstandig zijn om tijdig een uitvaartverzekering vergelijking te raadplegen, zodat je een goede verzekering kan afsluiten.

Wanneer je kijkt naar een uitvaartverzekering is het belangrijk dat jij je er goed bij voelt. Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen die op verschillende manieren vergoeden. Zorg ook dat je alles vastlegt zoals jij je uitvaart wilt hebben. Dan kunnen de nabestaanden zich richten op het regelen en de verwerking van alles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven