Eerste-Nederlandse-parkschaakvereniging_foto_Jesus_Medina_Molina

Jesús heeft het kunstje geflikt

De eerste schaaktafels in een Nederlands park zijn de drie in het Máximapark nabij de Japanse tuin. Deze zijn er op initiatief van Jesús Medina Molina gekomen met medewerking van het Initiatievenfonds van de Gemeente. In de eerste partij die op de schaaktafels werd gespeeld kruiste Jesús de stukken met toenmalig Wethouder Kees Geldof. Inmiddels hebben zestien gemeenten het voorbeeld van Utrecht gevolgd.

Na de uiterst geslaagde actie van de Vleutenaar in het Máximapark heeft hij de schaaksport in Nederland op de kaart gekregen en werd Waddeneiland Schiermonnikoog uitgeroepen tot Schaakeiland, dat overigens niet als zodanig officieel op de Nederlandse kaart is terechtgekomen.

Jesus-Medina-Molina_foto_hp_van_rietschoten
Jesús Medina Molina | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Jesús heeft allerhande zeer ambitieuze plannen: destijds liet hij tijdens het interview met www.regioleidscherijn.nl weten dat het te gek zou zijn als er een spel komt met rode en witte schaakstukken, in de vorm van de Domtoren. Een dergelijk ludiek plan ziet hij voor zich met de roodgekleurde Noordertoren en de in wit uitgevoerde Zuidertoren op Schiermonnikoog.

Gevraagd naar het project waarop hij het meest trots is antwoordt Jesús tegen AD: “Ik heb het kunstje geflikt. In twaalf gemeenten staan nu schaaktafels en er komen er nog negen aan. En steeds meer mensen hebben het er ook over. Wat ik ook heel stoer vindt: Spaanse kranten spraken hierover. De journalisten hadden het over het ‘Nederlandse model’, terwijl schaken daar juist heel erg groot is. Wat ik heb geleerd, is: durf te dromen en begin gewoon. Ook al weet je nog niet precies hoe het moet.”

De opgelegde maatregelen vanwege het Coronavirus hebben enkele plannen van de geboren Zaankanter doorkruist, maar zeker niet voor altijd van het schaakbord geveegd. De schaaksimultaans in het Máximapark stonden voor mei dit jaar gepland, maar zullen op nader te bepalen datum worden gespeeld. Ook de wekelijkse schaak workshops aan de tafels in het park zullen met de tijd weer worden opgepakt.

“Schaak heeft alles in zich”. Om zijn woorden kracht bij te zetten legt hij een oprolbaar schaakbord op de tafel waaraan we hebben zitten koffiedrinken. “Ik weet niet hoe het jou met wiskunde verging, maar met dit schaakbord kan ik je veel wiskunde bijbrengen.”, aldus Jesús tegen Regio Leidsche Rijn.

Lees ook:
Bewoner in beeld: Jesús Medina Molina “Schaakmat, tafels en wiskunde”

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven