Jarig Castellum Hoge Woerd zet vrijwilligers in het zonnetje_2_foto_afke_Holwerda

Jarig Castellum Hoge Woerd zet vrijwilligers in het zonnetje

Zondag 30 augustus was het precies 5 jaar geleden dat Castellum Hoge Woerd zijn deuren opende in Leidsche Rijn: een moderne herbouw van het Romeinse fort dat hier 2000 jaar geleden stond, op de oorspronkelijke vindplaats én op ware grootte. Ter ere van dit eerste lustrum reikte wethouder Anke Klein vandaag de nieuwe museumgids van Museum Hoge Woerd uit aan enkele vrijwilligers van het eerste uur.

Bij de ontvangst en het begeleiden van het publiek, waaronder veel groepen en scholen, spelen de 120 vrijwilligers van het Castellum een belangrijke rol. Wethouder Klein dankte de vrijwilligers voor hun inzet in de afgelopen vijf jaar en stak ze een hart onder de riem in deze moeilijke tijden van corona. “Ik ben onder de indruk van alle prachtige verhalen en schatten die in het Castellum, en in dit boekje, bijeen zijn gebracht. Utrecht mag trots zijn op deze plek en op de mensen die er dagelijks voor zorgen.”, aldus wethouder Klein.

Parel van de Limes

In de museumgids staat de cultuurhistorische geschiedenis van Castellum Hoge Woerd beschreven en geïllustreerd met talloze foto’s: van de eerste opgravingen in 1830 tot heden, waaronder natuurlijk de berging van het complete schip De Meern 1, pronkstuk in de collectie. Ook de andere schatten en verhalen van het museum komen uitgebreid aan bod, zoals het dagelijks leven in het Romeinse fort, bijna 2000 jaar geleden. Het Castellum is een ware parel van de Limes, de voormalige Romeinse grens, die onlangs bij UNESCO is voorgedragen als toekomstig Werelderfgoed.

“We kregen vaak van bezoekers de vraag of er ook een museumgids te koop was omdat men zo overrompeld was over onze unieke locatie en collectie, en er graag alles over willen weten én kunnen nalezen. Met dit lustrum in het vooruitzicht was het de hoogste tijd om die geschiedenis op te schrijven.”, aldus gemeentelijk archeoloog en conservator Erik Graafstal. Graafstal heeft alle opgravingen en ontwikkelingen op de Hoge Woerd sinds 1973 van nabij gevolgd en stond aan de basis van het concept van het Castellum. Vanaf 1997 was hij betrokken bij het onderzoek naar de Limes in Leidsche Rijn, waaronder de ontdekking van het Romeinse schip.

De museumgids ‘Castellum Hoge Woerd – Parel van de Limes’ is vanaf heden te koop voor € 6,95 aan de balie tijdens de openingsuren van het museum. Het museum is gratis toegankelijk, maar reserveren is vanwege corona verplicht. Kijk voor de actuele openingstijden op www.museumhogewoerd.nl

Castellum Hoge Woerd

Het Castellum huisvest naast Museum Hoge Woerd ook stadsboerderij Steede Hoge Woerd, het theater Podium Hoge Woerd en het CastellumCafé. Met elkaar zorgen ze ervoor dat het Castellum de plek is waar cultuur, natuur, erfgoed en gastronomie op een unieke manier samenkomen en er veel te beleven is voor jong en oud. In het komend jaar hopen de partners van het Castellum op gepaste wijze toch aandacht te kunnen besteden aan het jubileum.

Jarig Castellum Hoge Woerd zet vrijwilligers in het zonnetje_3_foto_afke_Holwerda
Wethouder Anke Klein reikt nieuwe museumgids uit aan vrijwilligers | Foto: Aafke Holwerda
Jarig Castellum Hoge Woerd zet vrijwilligers in het zonnetje_1_foto_afke_Holwerda
Alle vrijwilligers ontvingen een exemplaar van de museumgids | Foto: Aafke Holwerda

Lees ook:
Podium Hoge Woerd gaat weer open

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.