kunstwerk A mon seul Désir | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Blog: Mijn enige wens

Met op de achtergrond torenhoge Populieren die in een onafzienbare rij de Rijnkennemerlaan markeren staat ter hoogte van het immense gebouw van het Leidsche Rijn College, een vooral in wit uitgevoerd kunstwerk van ruim twaalf meter lang waarvan het hoogste punt drie meter de lucht in steekt.

De betonnen bank met kleurrijk tegelwerk biedt plaats aan wandelaars die even willen rusten en aan zeven opmerkelijke figuren. Twee apen, twee pauwen, een haas, een vogel en een boom. De ruikende en proevende apen bij de boom, twee naar elkaar kijkende pauwen en de naar de vogel luisterende haas verbeelden de zintuigen ruiken, proeven, zien en horen. De beeltenissen van het kunstwerk zijn geïnspireerd op de eeuwenoude tapijtenserie ‘De dame met de eenhoorn’ die in Parijs tentoongesteld is.

Voormalig Utrechts burgemeester Wolfsen onthulde in de zomer van 2010 het werk dat door zijn voorganger Brouwer-Korf werd geschonken als afscheidscadeau voor de stad die ze negen jaar diende.

De wens van de in 2017 overleden Annie Brouwer-Korf was dat het zou dienen als ontmoetingsplaats voor de buurt. Het kunstwerk A mon seul Désir, genoemd naar een van de tapijten uit de serie, heeft die ambitie niet echt waar kunnen maken. Hoewel gelegen aan het water in het rumoer van het almaar uitdijende stadsdeel is het slechts een handjevol publiek dat een enkele keer plaats neemt op de koude tegels.

kunstwerk A mon seul Désir | Foto: Hans Peter van Rietschoten
kunstwerk A mon seul Désir | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Foto’s en tekst: Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].