gerestaureerde Pastorietuin Willbrordkerk te Vleuten Utrecht

Feestelijke opening van de gerestaureerde Vleutense Pastorietuin

In de afgelopen periode is hard gewerkt aan de renovatie van de tuin van de Willibrordkerk te Vleuten. De kerk vormt samen met het pastoraal centrum, tuin en het kerkhof een rijksmonument.

Het plan ontstond op initiatief van enkele zeer betrokken parochianen te weten, Corne Overveld, Cor Tersteeg en Otto de Rooij . Zij hebben vanaf 2016 gewerkt aan het plan tot restauratie van de pastorietuin in Vleuten. Het plan voorzag in een waardige afscheidsroute voor begrafenissen van de kerk naar het kerkhof, een herstel van de paden structuur, de bomen en de beplanting en herstel van het monumentale hekwerk. Naast een tuin historisch onderzoek was ook intensief overleg met de gemeente nodig. Het resultaat is een tuin die past bij het monumentale complex dat al zoveel jaren beeldbepalend is voor de kern van Vleuten.

De initiatiefnemers hebben ook gezorgd dat de benodigde financiën beschikbaar kwamen. Hoofdsponsor is de RK Broederschap Vleuten. Daarnaast hebben velen een donatie gedaan. Pastoor Los daarover: “Wij zijn bijzonder dankbaar dat zoveel mensen hebben bijgedragen aan de noodzakelijke renovatie van deze bijzondere tuin. De tuin is nu veel meer een verbinding tussen de kerk, het pastoraal centrum en het aangrenzende kerkhof. Onze parochie en de inwoners van Vleuten/De Meern hebben een belangrijk cultuurmonument in haar midden dat als rijksmonument zal worden bewaard.”.

Festiviteiten

De festiviteiten zullen de maatregelen rond het coronavirus een ingetogen karakter hebben. Op vrijdag 11 september zal de tuin feestelijk in gebruik worden genomen, waarbij de wijkwethouder de heer Maarten van Ooijen zal spreken en samen met de voorzitter van de RK Broederschap Vleuten de heer Henny Smorenburg de officiële handeling zal verrichten. Wegens de geldende coronamaatregelen zal deze opening uitsluitend voor genodigden toegankelijk zijn.

Op zondag 13 september zal na de H. Mis van 11.00 uur pastoor Martin Los de tuin inzegenen. Vanaf dat moment is de tuin ook voor parochianen een aanwonenden te bewonderen. Voor deze activiteit geldt wegens corona een verplichte aanmelding vooraf. Reserveren kan via website van de parochie: www.lichtvanchristus.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.