Sesar toneel 'De rode prinses' | Foto: Rob Hermanns Photography

Interview: Monique van Sesar Toneel ‘We hebben nog plek’

Sesar toneel groeit! De toneelschool voor kinderen in Leidsche Rijn en omgeving gaat nieuwe groepen starten. De groepen zijn in de vertrouwde CultuurCampus in Vleuterweide, en in de nieuwe bibliotheek van Leidsche Rijn.
Monique de Vos is bestuurslid van de toneelschool en vertelt enthousiast over de ambitie van haar club. ‘Het is ons tiende seizoen. We zijn destijds begonnen een klein groepje kinderen van ongeveer 8 jaar. Dit waren onze eigen kinderen en vriendjes en vriendinnetjes uit de klas. Heel geleidelijk is dit de afgelopen jaren uitgegroeid tot onze huidige toneelschool: een 4-koppig bestuur, een zakelijk leider, 9 verschillende leeftijdsgroepen, 6 dramadocenten, regieassistenten. Een echte onderneming!’

Waar ligt jullie kracht?

Monique: ‘we zijn een gezellige, ongedwongen club. Iedereen is welkom, iedereen speelt een rol. We willen vooral een veilige omgeving bieden aan kinderen en jongeren waarin ze hun talenten kunnen ontwikkelen, en waar ze vooral lol hebben met elkaar. Onze kracht ligt, denk ik, ook in het maken van voorstellingen in een echt theater. We geven basislessen toneelspelen, en gaan ook vrij snel aan het werk met een bestaand toneelstuk. De kinderen krijgen een script, een rol en gaan scenes oefenen. Met elkaar werken we zo naar een voorstelling toe voor publiek.’

Waarom is toneelspelen zo goed voor kinderen?

Monique: ‘Kinderen leren veel verschillende dingen: goed je stem gebruiken, tekst lezen en leren, je plaats innemen in de groep, samenspelen, met spanning omgaan. We zien veel verlegen kinderen opbloeien tijdens het spelen. Maar ook kinderen die van nature veel aandacht vragen, leren dat toneelspelen ook betekent: goed naar elkaar luisteren, elkaar helpen als er iets verkeerd gaat en samen feest vieren als de voorstelling geslaagd is. Prachtig om te zien! Overigens gaan we met de allerjongste kinderen nog niet het theater in. Met deze kinderen organiseren we een kleiner optreden. Op deze manier hebben wij een gevarieerd lesaanbod voor jonge en oudere kinderen en kan je je blijven ontwikkelen als toneelspeler. ‘

Er is nog plek bij de jongste groepen (4-8 jaar) van Sesar toneel. Kijk op www.sesartoneel.nl voor de mogelijkheden en geef je op voor een proefles. De proeflessen zijn op vrijdag 11, 12 en 16 september.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.