Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn

Open Monumentendag met historische stichtingsakte en fietstocht

Zaterdag aanstaande, 12 september, is het Open Monumentendag. Ook bij de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Ons streekmuseum in het rijksmonument de Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1 in Vleuten is van 11.00 tot 16.00 uur open. Binnen is een keur aan schilderijen, maquettes en andere zaken te zien die een overzicht geven van de geschiedenis van Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn.

De eigenaar van de Broederschapshuisjes, de Broederschap van onze Lieve Vrouwe, bestaat volgend jaar maar liefst 550 jaar. De start van die viering is op 12 september, als voor het eerst in al die eeuwen de historische stichtingsakte te zien is in het museum. De akte, opgesteld door pastoor van der Bilt in 1471, heeft onder meer het originele zegel van de even beroemde als beruchte ridder Frederik Utenham, heer van de Ham. Als verdediger van de toenmalige aartsbisschop van het Sticht, David van Bourgondië, voerde hij strijd tegen onder meer de burggraven van Montfoort en de heer van Maarssen. Naast de stichtingsakte is er ook een overzicht te zien van 550 jaar Broederschap van Onze Lieve Vrouwe, in een doorlopende digitale expositie.

Ook helemaal coronaproof is de historische fietstocht die 2 x wordt aangeboden door de bedenker ervan, Evalien van ’t Veen. Het idee is om bij voldoende deelnemers om 12.00 uur en om 2.00 uur een uurtje met Evalien langs bijzondere plekken te fietsen in Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn.

Reserveren voor zowel het museumbezoek als de historische fietstocht is ivm de coronamaatregelen helaas noodzakelijk. U kunt dit doen door een mailtje te sturen naar activiteiten@histvervdmh.nl.

Broederschap van Onze Lieve Vrouwe_foto_Henny_Smorenburg
Broederschap van Onze Lieve Vrouwe | Foto: Henny Smorenburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.