Kennis verbindt in de Week tegen Eenzaamheid

Kennis verbindt in de Week tegen Eenzaamheid

Meer dan de helft van de Nederlandse 75-plussers zegt zich eenzaam te voelen. Dat zijn ruim 700.000 ouderen. Tijdens de Week tegen eenzaamheid worden er in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid in samenwerking met het ministerie van VWS van 1 t/m 8 oktober in heel Nederland activiteiten georganiseerd. Alle activiteiten hebben als doel om mensen met elkaar te verbinden en het thema ‘eenzaamheid’ onder de aandacht te brengen.

Een van de initiatieven dat zich inzet om eenzaamheid te bestrijden is Oud Geleerd Jong Gedaan. “Juist nu is de behoefte aan contact en zinvolle ontmoetingen groter dan ooit”, zegt bestuurder Enny van Arkel (33). “We hebben in de afgelopen maanden een groot deel van de activiteiten omgevormd naar online, maar hiermee bereiken we lang niet alle ouderen die normaal bij onze activiteiten aanwezig zijn.” “Tegelijkertijd is het van groot belang dat we waar mogelijk blijven aansturen op fysieke ontmoetingen, vooral voor ouderen die digitaal nog niet altijd de weg kunnen vinden”, vult bestuurder Ilse Nieuwland (32) aan. “Hierdoor komen mensen achter hun voordeur vandaan, leren ze nieuwe mensen kennen en ontstaan er sociale groepen rondom de activiteiten.”

Sinds 2014 organiseert de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) interactieve colleges voor ouderen, gegeven door studenten. Jaarlijks biedt OGJG zo’n 10.000 ouderen in het hele land de kans om weer plaats te nemen in de schoolbanken. Jonge bevlogen studenten vertellen over hun vakgebied en de thema’s die worden besproken zijn zeer divers: Wat is een stoplicht algoritme? of Wat kunnen we doen tegen de sprinkhanenplaag in Afrika? maar ook Kan een boodschappenlijstje poëzie zijn?

“Studenten ontvangen intensieve begeleiding alvorens zij colleges geven”, legt Ilse uit. “Niet alleen leren we ze hoe ze kennis op een aantrekkelijke manier kunnen overdragen, maar ook gaan we in gesprek over thema’s als ouder worden, eenzaamheid en dementie. Hierin merken we hoe belangrijk deze gesprekken zijn: eenzaamheid, kwetsbaarheid, lage zelfredzaamheid, de beeldvorming rondom ouder worden is allesbehalve positief.” “Na het college krijgen we vaak telefoontjes van studenten die vol enthousiasme hun ervaringen delen”, vertelt Enny. “Geregeld horen we terug hoe blij verrast studenten zijn over het betekenisvolle contact dat ze met de ouderen hebben gehad. Door middel van kennis verbinden we generaties en nemen zo vooroordelen weg. We leggen de nadruk op dat wat mensen wel kunnen en bieden daarmee een positieve activiteit in een tijd dat dat hard nodig is.”

De studenten van Oud Geleerd Jong Gedaan hebben enorm veel zin om in de Week tegen Eenzaamheid in gesprek te gaan met de leergierige senioren. OGJG organiseert tijdens deze week meer dan 20 colleges door het hele land. En uiteraard stopt de missie van OGJG niet na deze week: het doel is om alle leergierige ouderen te verbinden met jongeren door middel van kennis, want persoonlijke groei is niet afhankelijk van leeftijd!

Nieuwsgierig welke colleges er bij u in de buurt worden georganiseerd? Stuur dan een mail naar info@ogjg.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

Meer informatie over de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan is te vinden op
www.oudgeleerdjonggedaan.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.