romeinen_in_castellum_hoge_woerd_foto_Aafke_Holwerda

Culturele Zondag in Leidsche Rijn: online festival

In samenwerking met een groot aantal culturele partners is ‘Welkom Thuis’, de Culturele Zondag in Leidsche Rijn op 18 oktober omgetoverd tot online festival. Kijkers kunnen vanaf hun favoriete plek in huis meegenieten van optredens, verhalen, workshops en nog veel meer. De al eerder aangescherpte maatregelen waren aanleiding voor een nieuwe insteek voor wat de eerste fysieke Culturele Zondag sinds het uitbreken van de coronacrisis had moeten worden. Het programma is veelzijdig en actueel.

De afgelopen maanden ontwikkelde Culturele Zondagen al een eigen online concept, CZ@Home, waarin kunst en cultuur in Utrecht centraal staat. Normaal zijn de afleveringen zo’n 15 minuten lang, maar het online festival aanstaande zondag voorziet de kijker ruim drie uur van materiaal. Een deel van het programma wordt via livestream de woonkamer ingestuurd, een ander deel is vooraf opgenomen.

Zingende toren

De aflevering begint en eindigt met een liveregistratie. De uitzending start om 13.30 uur bij De Zingende Toren, op de Cultuurcampus Vleuterweide. De imposante toren is zowel beeldend kunstwerk als een bijzonder muziekinstrument. De kijker kan een uur luisteren naar muziek gespeeld vanaf het carillon. Ook via livestream kan de kijker aan het einde van de middag Harmonie Orkest Vleuten (HOV) aan het werk zien, deze performance begint om 16.00 uur. Bezoekers zien en horen het G-orkest en het E-orkest. Onder het motto ‘Muziek is voor iedereen’ is HOV in oktober 2019 gestart met het zogenaamde G-orkest voor mensen met een beperking. Er zijn nu tien leden die keyboard, accordeon en slagwerk spelen. Paulien Kamphuis-Slaa leidt het orkest en speelt zelf de melodie mee op piano.

In de aflevering is echter nog veel meer te beleven. Zo zien we Evelien Bosch, bekend van onder andere Wilde Ganzen en Zapplive, die twee mooie verhalen voorleest aan de kinderen die naar de aflevering kijken en luisteren. Bij RAUM zijn de meeslepende muzikale gedichten van Monir Goran en Baban Kirkuki te horen, ze vertellen in hun voorstelling Vluchtverhaal over hun reis vol ontberingen. Ook is er ruimte voor dans, als het duo MAMM het podium betreedt. Max en Maxime, die overigens een huishouden vormen, maakten een dansvoorstelling met kinderen uit de wijk. Tijdens een item bij De Vrijstaat komt alles over Sint Maarten voorbij en kunnen kinderen inchecken om aan de hand van voorbeelden uit een workshop een eigen lampion te maken. Ook wordt gefilmd bij Castellum Hoge Woerd waar een Romeinse soldaat de kijker meeneemt naar het verleden. Dit en nog veel meer staat zondagmiddag op culturelezondagen.nl, daar is nu al het blokkenschema te bekijken zodat de bezoeker niets van zijn of haar gading hoeft te missen.

Over CZ@Home

Sinds begin april vindt er geregeld op zondag een editie van CZ@Home plaats. Op deze wijze wil Utrecht Marketing, de organisatie achter de Zondagen, het culturele aanbod in Utrecht ondanks de coronamaatregelen op een toegankelijke manier blijven aanbieden. Telkens in samenwerking met culturele organisaties en Utrechtse makers. Zo werd er voor eerdere edities onder meer samengewerkt met Bibliotheek Utrecht, Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland & Overvecht, het Café Theater Festival en heel veel makers en programmeurs zoals filmmaker Julius Ponten, programmeur Roos Stelling, Goeie Ouwe Koeien en Thirty030.

De komende CZ@Home XL editie, het grote online festival, is zondag 18 oktober vanaf 13.30 uur te zien op culturelezondagen.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.