cafe_castellum_steede_podium_museum_vlaggen_foto_hp_van_rietschoten

Per boot van de Dom naar Castellum Hoge Woerd

Nu het water weer rond de Utrechtse binnenstad stroomt lijkt het nog slechts een kwestie van tijd voor de Leidse Rijn (of Leidsche Rijn) onderdeel zal worden van het waternetwerk dat de bedenkers voor ogen hebben. Er zijn wel wat behoorlijke hobbels te nemen voor het werkelijk kan, maar onmogelijk is het niet. Het water van onder andere de Leidse Rijn vindt zijn weg zodra er voldoende ruimte is om door te stromen en dat is waaraan gewerkt wordt. Volgens een ingenieus plan moeten waterwegen met elkaar worden verbonden en waterlopen hersteld die in de afgelopen decennia zijn gedempt voor de aanleg van bijvoorbeeld wegen in en rondom de binnenstad. Zelfs is er een ambitieus plan dat spreekt over een aanlegplek voor boten tussen de Maartensbrug (bij de Zadelstraat) en de Stadhuisbrug, vanwaar een ondergrondse gang tot onder het Domplein voert. 

De route vanuit het centrum van Utrecht naar Leidsche Rijn compleet over water zou als volgt eruit kunnen zien: vanaf een opstapplaats bij het muziektheater is het Smakkelaarsveld al in zicht waar in de loop van vele jaren het water van de Leidse Rijn die er stroomde is gedempt. In het plan moet de rivier hier weer ruimte krijgen zodat onder de treinsporen door de Leidsche Kade wordt bereikt. Verderop, bij De Munt ligt het Amsterdam-Rijnkanaal te wachten om te worden bedwongen. Aan de overkant gloort al De Meern.

Het herstellen van de loop van de gracht in de Utrechtse binnenstad heeft dus gevolgen voor het hele waternetwerk in de regio. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.