oude boerenkar_bij_roodnoot_foto_ben_van_diest

Historisch museum voor heel Utrecht

De regio Leidsche Rijn is wezenlijk onderdeel van de Utrechtse geschiedenis. Niet alleen de hedendaagse geschiedenis met de ontwikkeling van stadsdeel Leidsche Rijn, maar met de geschiedenis door de eeuwen heen.

Utrechter Ben van Diest maakt zich hard voor een plek waar de historie van heel Utrecht wordt verenigd. Een nieuw historisch museum hoeft niet de plek in te nemen van bijvoorbeeld Castellum Hoge Woerd of het Nederlands Volksbuurtmuseum, om er maar twee te noemen die de roemruchte geschiedenis van Utrecht laten herleven.

Ben raakte bevlogen door het idee toen hij een bijzondere ontdekking deed op de zolder van boerderij RoodNoot in Leidsche Rijn, waar hij jarenlang een rijtuig en een paard stalde. Een boerenwagen uit vermoedelijk de eerste jaren van de twintigste eeuw is in eerste instantie waarmee Ben cultuurwethouder Anke Klein wilde interesseren voor een museum zoals hij dat voor ogen heeft.
Een brief die hij schreef aan het gemeentebestuur bleef lang onbeantwoord, maar onlangs werd hij toch gebeld door een ambtenaar van de afdeling Erfgoed met de mededeling dat de vondst die Ben deed zo snel mogelijk bij RoodNoot weg moet. De stadsboerderij is verkocht en de boerenwagen mag niet ten prooi vallen aan leken die de kar niet op zijn historische waarde weten te schatten. Het Arnhemse Openluchtmuseum vindt desgevraagd de vondst bijzonder en de moeite waard tentoongesteld te worden voor het grote publiek.

Op het moment van schrijven van dit artikel zijn de wagen onderdelen nog ondergebracht bij een club mensen met verstand van zaken die mogelijk de restauratie op zich zullen nemen.
Er is nog geen bestemming voor de wagen, al kan het best zijn dat de kar terugkeert op RoodNoots erf ter verfraaiing van de bierbrouwerij die zich er gaat vestigen. Van Diest is daar helemaal niet gelukkig mee:
“Geef Utrecht als 4e stad van Nederland een volwaardig historisch museum. Daarmee kan het Centraal museum zich richten op beeldende kunst en toegepaste kunst. Dan kan zo’n ‘vondst’ op waarde worden geschat en een passende bestemming krijgen” schrijft Ben in een mail aan de raadsleden van Utrecht.

Onderdelen_van_oude_boerenwagen_Foto_Ben_van_Diest
Foto: Ben van Diest

1 gedachte over “Historisch museum voor heel Utrecht”

  1. H.C. van der Veen

    Helemaal mee eens. In mijn opvatting zou het centraal museum zich in feite moeten richten op de historie van de provincie; de beeldende kunst moet eigenlijk een eigen plek krijgen in de periferie, buiten het stads centrum, bijvoorbeeld richting de Uithof.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.