corona_mondkapje_zwerfkapje_foto_Christian_Lue

Blog: Zwerfkapje

Dat het straatbeeld wordt ontsierd door achteloos weggegooide zakken, pakken, plastic, papier en peuken is al storend genoeg, maar met de almaar toenemende roep om een mondkapjesplicht dient zich een nieuw probleem aan. Een gedragen mondkapje dat niet in maar naast de afvalbak op het perron of bij het bushokje wordt achtergelaten, lijkt niet langer een incident. Uit de groenstroken naast de busbaan is een vuilniszak van courant formaat te vullen met mondmaskers die kennelijk hun taak hebben volbracht. Hierover opgelucht heeft de drager ervan kennelijk geen enkele moeite ermee er afscheid van te nemen door het met de wind mee te laten voeren naar daar waar het menigeen tot ergernis is. 

Een mondkapje dient ervoor de drager te beschermen, maar wie beschermt het milieu tegen het mondkapje?


Advertentie:

Een landelijke campagne staat op het punt om te worden afgetrapt: ‘maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ is een initiatief van Nederland Schoon in samenwerking met de Plastic Soup Foundation.

Zal het er van komen dat in de toekomst, net als bij petflessen in grote en kleine maten en mogelijk blikjes er op mondkapjes statiegeld zal worden geheven? Natuurlijk is dat onmogelijk: een mondkapje inleveren voor recycling brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee; denk hier ook aan wanneer het door de straat geblazen wordt en in een vlaag van opruimwoede door een voorbijganger wordt opgepakt om het bij het restafval weg te gooien. Wat als een hond er een prooi inziet die hij komt aanbieden bij zijn baas of een kleuter die het vermakelijk vindt om het zelf op te zetten of  om er een pop mee op te tuigen, die hij of zij in een poppenwagen voortduwt? Het zijn niet ondenkbare scenario’s die we kunnen voorkomen door het gebruikte mondkapje bij het restafval te doen. Ook het riool is niet de plek om ervan af  te zijn: door de wc gespoelde mondkapjes zijn her en der al door rioolontstoppers aangewezen als oorzaak voor de verstopping in de afvoer. 

Kort en goed: met de mogelijk op handen zijnde invoer van een mondkapjesplicht zal het aantal afgedragen maskers drastisch toenemen. “Maak van een mondkapje geen zwerfkapje” moet leiden tot bewustwording. En laten we ons daardoor niet monddood maken, maar de boodschap verspreiden en naleven.

Geschreven door: Hans Peter van Rietschoten

Lees hier alle blogs van Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.