Zwerven mij niet gezien | Foto: Hans Peter van Rietschoten

Zwerfkatten en -poezen in de provincie Utrecht niet langer vogelvrij

In de provincie Utrecht zijn argeloos ronddolende katten niet vogelvrij verklaard. Een zwervende kat is overigens niet perse een zwerfkat, moet daarbij worden aangetekend.

Van huis weggelopen katten die zich een leven in ‘den vreemde’ voorstelden als het beste dat ze overkomen kan werden in een niet ver verleden niet zelden slachtoffer van jagers in dienst van de overheid. Een zwerfkat of -poes die niet is gesteriliseerd en kennis krijgt aan een soortgenoot zal zich verleid voelen als hij of zij in de smaak valt bij de ander. Een liefdesrelatie mondt steevast uit in het ter wereld brengen van kittens die op hun beurt in de wildernis moeten opgroeien. Ze leren jagen en hun instinct volgen en zullen van nature wantrouwig worden ten opzichte van mensen. Een probleem is geboren met het ter wereld komen van de kittens die niet een huis hebben om thuis te komen, een bakje brokjes dat voor ze klaar staat naast verfrissend water en een mandje om het moede kopje te rusten te leggen. Geen kattenbak die ze zich kunnen toe eigenen en bestempelen als hun privé domein.

Sinds kort worden ‘buiten katten’ die zich in het vizier van een jager wagen dus niet zonder pardon meer afgeschoten. Katten en poezen die duidelijk thuisloos in een gebied ronddolen en soortgenoten die wel een veilig onderdak hebben zijn niet op afstand van elkaar te onderscheiden. Om te voorkomen dat de populatie uit de hand loopt zouden alle katten en poezen moeten worden gesteriliseerd.

Stichting Zwerfkatten Nederland op de website: “Om Nederland diervriendelijk zwerfkattenvrij te maken wordt de samenwerking gezocht met organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschappen, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Vogelbescherming, ambtenaren van ministeries, Landelijke, Provinciale en Gemeentelijke besturen. Ook al zijn motieven en werkwijzen anders, onder de streep willen we allemaal hetzelfde, geen zwerfkatten in Nederland. Door samen te werken, ook al zal het soms moeizaam zijn om elkaar te vinden, genereren we zoveel meer mogelijkheden om het aantal zwerfkatten in Nederland maximaal te reduceren.”

Foto: Hans Peter van Rietschoten
Foto: Hans Peter van Rietschoten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven