Parkeren P + R

Mijlpaal voor duurzame parkeergarage en P+R met kunst aan het Berlijnplein

De parkeergarage en P+R bestaat uit 8 parkeerlagen en voorziet in 620 parkeerplaatsen, waarvan 16 gehandicaptenparkeerplaatsen. Er zijn 29 laadpalen voor elektrische auto’s, met de mogelijkheid om uit te breiden tot 129 laadpalen.

Stedelijke architectuur

Het gebouw is ontworpen door Zecc Architecten. Het ontwerp sluit aan op de stedelijke architectuur van Leidsche Rijn Centrum. De toren vormt een sterk herkenningspunt in het gebied. Het gebouw oogt door het gebruik van baksteen en de raamverdeling niet als een typische parkeergarage. Het is zo ontworpen dat het mogelijk is om het in de toekomst eventueel om te bouwen tot bijvoorbeeld werkruimte. Het gebouw is erop voorbereid zodat verhoging met twee verdiepingen ook mogelijk is.


Advertentie:

P+R garage

“Leidsche Rijn Centrum is goed bereikbaar per trein, bus en fiets, maar ook met de auto”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn). “Automobilisten kunnen vanaf de P+R-garage gemakkelijk overstappen op trein- of busstation Leidsche Rijn Centrum en zijn bijvoorbeeld binnen vier minuten op Utrecht Centraal. Naast de P+R-functie is de parkeergarage ook bedoeld voor bezoekers van de diverse culturele en uitgaansvoorzieningen van Leidsche Rijn Centrum.”

Groen

Op de bovenste etage liggen 378 zonnepanelen die stroom leveren aan het net waarmee elektrische auto’s opgeladen kunnen worden. In de toren zijn nestkasten verwerkt voor gierzwaluwen en vleermuizen. De parkeergarage heeft drie in- en uitgangen. Aan de Vleutensebaan, aan het Berlijnplein en aan de Wolfgang Pauliweg. Aan het Berlijnplein, op de begane grond, is ruimte geschikt voor horeca. Wat hier exact komt is nu nog niet bekend. De gemeente is wel al in gesprek met een geschikte kandidaat.

Duurzaam

De drie meter hoge Snip is onderdeel van een groen kunstwerk genaamd Weidsheid, ontworpen door Pietertje van Splunter en Zeger Reyers van Studio Broos. De inspiratiebron voor het kunstwerk vormde het oude landschap van Leidsche Rijn. De snip was een veelvoorkomende weidevogel in dit voormalige tuindersgebied. Als onderdeel van het kunstwerk wordt op het dak van de garage een rand met grassen aangeplant, aangevuld met een grote variatie aan wilde bloeiende planten. Het is een verwijzing naar de groene bermen vol bloemen langs de oorspronkelijke tuinderspaden. Weidsheid is speciaal ontworpen voor de parkeergarage; voor de gebruikers en de omgeving.

Kunst

Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door de Utrechtse 1,5% regeling die de gemeente sinds 1954 hanteert. Deze regeling houdt in dat bij de bouw of verbouwing van openbare gebouwen zoals parkeergarages, scholen, zwembaden, wijkbureaus en bibliotheken 1,5% van de bouwsom wordt gereserveerd voor kunst. Deze kunstwerken in de openbare ruimte kan iedereen zien. Ze vormen een markering van de plek die bijzondere waarde toevoegt en mensen met elkaar en de plek verbindt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *