Grijze Koppen Orkest Vleuten heeft coronajaar goed doorstaan

Grijze Koppen Orkest Vleuten heeft coronajaar goed doorstaan

Na een snelle en veelbelovende start in januari heeft het Grijze Koppen Orkest van Vleuten afgelopen zaterdag haar eerste jaar afgesloten met een goed geslaagd eindconcert. Het jaar 2020 was vanwege corona ook voor dit orkest een bijzonder en onvoorspelbaar jaar met veel onzekere factoren, die telkens weer vroegen om creatieve oplossingen. Daar heeft iedereen zich goed doorheen weten te slaan met als bekroning een mooi eindfeest in de theaterzaal van de Schakel. 

Ook dit eindconcert zag er absoluut anders uit dan oorspronkelijk de bedoeling was… In alle voorafgaande maanden waren de ruim twintig deelnemers wel al gewend aan de gebruikelijke maatregelen: handen desinfecteren bij binnenkomst, mondkapjes op tijdens lopen en afstand houden, zelf je eigen instrumenten ophalen en anderhalve meter uit elkaar plaatsnemen op de tribunestoelen.  De buitendeuren moeten wijd open en dat is koud en tochtig in november, dus de dikke jassen bleven aan.  

Nog lastiger werd het: sinds kort mocht er zelfs niet meer gezongen worden. Dat werd in de afgelopen weken op weg naar het eindconcert ook opgelost door over te stappen op neuriën en het uitspreken van de tekst van de verschillende liedjes. Daarnaast werd gespeeld op de speciaal voor het Grijze Koppen Orkest gemaakte instrumenten. Veel ondersteuning werd gegeven door de vaste bandleden van het orkest, die steeds meespelen op piano, gitaar, accordeon en percussie. Voor de speciale gelegenheid van het eindconcert was bovendien de Fanfare van het Vuur opgetrommeld, die voor een extra vrolijke noot zorgde. Een van de Fanfare-leden verraste de Vleutense Grijze Koppen met een mooi compliment: “Jullie zijn zowel het vrolijkste orkest als het meest gedisciplineerde orkest dat ik ken, en ik ken er veel!” 

Heel jammer dat er geen ruimte meer was voor toeschouwers, vanwege het maximum van 30 deelnemers in de zaal. Maar ook dat werd opgelost: er werd besloten om van het geheel een filmopname te maken. Aan de film zullen ook extra beelden worden toegevoegd van afgelopen mei, toen drie muzikanten van het orkest op 2 ochtenden on tour gingen bij de deelnemers die daar prijs op stelden. Zo was er tijdens de intelligente lockdown, toen 12 weken lang de repetities uitvielen, toch onderling contact. In het mei-zonnetje werd op verschillende plekken in Vleuten en De Meern vrolijkheid gebracht en samen gezongen en gemusiceerd voor de voordeur, keurig op anderhalve meter afstand.  

Toen de Grijze Koppen voor een aantal weken in juni en juli niet terecht konden in de buurthuizen, omdat die op slot moesten, kon worden uitgeweken naar de Geertje’s Hoeve in Haarzuilens. Daar werd in de buitenlucht gerepeteerd op afstand. Als dank organiseerde het Grijze Koppen Orkest voor de Geertje’s Hoeve op 5 september een gezellig optreden. Ook hiervan worden beelden toegevoegd aan de film, die na montage op een later moment digitaal gedeeld zal worden met iedere geïnteresseerde.  

Na afloop van het eindconcert van afgelopen zaterdag werd de dirigent in het zonnetje gezet door de deelnemers. Peter de Boer is behalve dirigent ook oprichter van de Grijze Koppen Orkesten in Nederland vanuit Fort van de Verbeelding. Hij droeg het dirigeerstokje officieel over aan Fredrike de Winter. Zij gaat als nieuwe dirigente vanaf maart verder met dit bijzonder enthousiaste orkest, dat ook in het komende jaar financieel en organisatorisch wordt ondersteund van DOCK. 
Meer weten over meedoen in 2021 of interesse in de film? U kunt terecht bij Irene Franssen, sociaal makelaar DOCK: [email protected] of 06 39563943. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].