Thirza Theuben

Jonge ‘Kunstenaars in Huis’ debuteren met eigen liedjes en kledinglijn op De Vrijstaat

Op vrijdag 11 december presenteren Thirza Theuben (18 jaar) en Amber van den Pangaard (18 jaar), twee jonge makers die meedoen met het Vrijstaat-programma Kunstenaar in Huis JONG, het eindresultaat van hun harde werk de afgelopen maanden. Beiden kwamen in contact met De Vrijstaat via Soulid Rocks, de band die in 2019 mede dankzij Kunstenaar in Huis JONG haar eerste EP uitbracht. Amber en Thirza kregen bij de start van hun traject een coach aangewezen en zijn samen met de desbetreffende kunstenaar(s) hun artistieke proces ingedoken. Thirza wilde graag een eigen kleinkunstprogramma ten tonele brengen en heeft aan haar repertoire en presentatie gewerkt met singer-songwriter Merit Visser. Amber was al bezig met het ontwerpen van prints voor op kleding en heeft dit onder begeleiding van ontwerpstudio Kars en Boom uitgebouwd tot een kleine kledinglijn.

Durven mijn stem te laten horen

Thirza haar telefoon stond altijd al vol geschreven met zinnetjes en gedichtjes, die zij vooral voor zichzelf hield. Tot ze op het Amadeus Lyceum de opdracht kreeg om een solocompositie te maken. Thirza: “Ik heb toen gekozen om een liedje van mijzelf te delen: Strijkviertel. Ik moest het spelen voor een hele zaal, terwijl ik eigenlijk teveel zenuwen had. Mijn muziekleraar was heel enthousiast. Dat is leuk om te horen, maar al die aandacht vind ik vooral overweldigend.” Met de coaching van Merit hoopt Thirza haar zenuwen onder controle te krijgen. “Meestal deel ik mijn muziek met niemand. In de sessies met Merit heb ik wel veel gedeeld en sta ik daar open voor. Ik vind het niet erg om feedback te ontvangen, vooral als ik van tevoren weet dat dat is wat we gaan doen. Gelukkig was Merit voornamelijk positief over de liedjes die ik al had en hebben we samen gewerkt aan nieuw materiaal.” Voor haar liedjes haalt Thirza inspiratie uit eigen ervaringen. “Alle liedjes hebben een beetje commentaar, maar eigenlijk wel met een knipoog. Zeur niet zo, geniet er nu maar.” Strijkviertel, het eerste liedje dat Thirza voor een groter publiek speelde, staat inmiddels op Spotify. Na Kunstenaar in Huis JONG hoopt ze meer nummers online te durven zetten. “Ik wil het nu wel laten horen.”

Van fast fashion tot dopaminemannetjes

Amber volgde vorig jaar de vooropleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en hoopt daar na haar VWO-examen Grafisch Ontwerp te gaan studeren. Amber: “Voor Kunstenaar in Huis JONG werk ik samen met Kevin en Cynthia van Kars en Boom. Dit is heel anders dan de vooropleiding. Nu leer ik hoe het is om na de kunstacademie aan het werk te gaan. Hoe pak je een opdracht aan, hoe doe je inspiratie op, hoe verklein je van heel veel inspiratie naar wat je gaat doen. Kevin en Cynthia vragen heel veel door waardoor ik ga nadenken over mijn keuzes. Wat wil ik vertellen? Wat voor gevoel krijg ik erbij? Waarom kies ik voor de kleur blauw? Ze geven ook heel veel nieuwe ideeën waardoor ik meer inspiratie krijg.” Op 11 december presenteert Amber verschillende items: canvastasjes en truien met prints van kleerhangers en dopaminemannetjes en spijkerjasjes met teksten over fast fashion. “Ik denk dat mijn kledinglijn weergeeft hoe ik nu kijk op de mode-industrie. Ik was me er wel van bewust dat fast fashion niet goed is voor het milieu en voor arbeidsomstandigheden maar verder dacht ik er nooit echt over na. Maar door al die teksten over bijv. hoeveel liter water er nodig is zo voor mij te zien, realiseer ik mij wel dat het een groot probleem is. Dat jasje is voor mij een soort van bewustwording. De kleerhangers geven weer hoe wij steeds kleding blijven kopen. Echt dat gevoel van hebben en willen kopen. En die dopaminemannetjes geven weer hoe ik mij voel na het kopen van kleding. Voor dit ontwerp heb ik de scheikundige formule van het gelukshormoon dopamine gebruikt.” De kledingcollectie van Amber is tijdens de eindpresentatie te koop en na afloop via de Pop-Up Gaard in het Leidsche Rijn Centrum.

Daphne de Bruin (artistiek directeur De Vrijstaat): “Met de eindpresentatie van Amber en Thirza sluiten we het Kunstenaar in Huis JONG traject af, dat we in 2018 zijn gestart in samenwerking met het K.F. Heinfonds. De afgelopen twee jaar hebben we diverse jongeren geholpen met het realiseren van hun eigen kunstproject en hebben we verkend hoe we deze werkwijze kunnen verankeren in ons toekomstig Vrijstaat-programma. We hopen in 2021 te starten met VrijSpel. Dit is een nieuw programma voor jonge makers, gebaseerd op onze ervaringen met Kunstenaar in Huis JONG.”

Kaartverkoop

De presentaties van Amber en Thirza vinden plaats op vrijdag 11 december op De Vrijstaat. De eerste ronde start om 19:00 uur, de tweede ronde om 20:00 uur en de laatste ronde om 21:00 uur. Elke ronde duurt ongeveer 40 minuten. In verband met de coronamaatregelen is er slechts beperkt plek en moeten de kaarten van tevoren worden gereserveerd. Voor 3 euro zie je beide presentaties en krijg je een warm drankje en iets lekkers voor bij de vuurkorf. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Voor kaartverkoop: www.devrijstaat.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.