groente_biologisch_tuinieren_moestuin

We zijn straks een uniek voedselbos rijker

“Onze stad groeit heel hard naar 400 duizend inwoners in 2024. Dat betekent dat we flink wat woningen moeten bouwen”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn). “Ons uitgangspunt daarbij is een gezond stedelijk leven voor iedereen. Dat principe komt in Rijnvliet met het voedselbos heel mooi tot z’n recht: een mooie nieuwe ’eetbare’ wijk waar volop aandacht is voor de natuur en duurzaamheid. Een wijk om op te eten!”

Een stabiel en veerkrachtig ecosysteem

Een voedselbos is geïnspireerd op een natuurlijk bos met overwegend voedselproducerend groen. Het bestaat uit verschillende lagen met eetbare planten, bomen en struiken, en is een belangrijke leefomgeving voor insecten en dieren. Door de hoge diversiteit aan beplanting in het voedselbos ontstaat een stabiel en veerkrachtig ecosysteem.

Inrichting centrale voedselbos

In het centrale voedselbos komt naast veel groen ook ruimte om te spelen en recreëren. De historische buurtboomgaard is in het plan geïntegreerd. Het behoudt zijn open karakter en krijgt een trapveldje met tribune. Hier kunnen buurtbewoners samenkomen en bijvoorbeeld picknicken. Er komen ook (water)speelplekken en de basisschool van Rijnvliet krijgt een buitenleslokaal waar leerlingen over de natuur kunnen leren. Begin volgend jaar start de aanleg van het noordelijk deel van het centrale voedselbos, dat grenst aan de basisschool en de Metaal Kathedraal.

Rijnvliet, de eetbare woonbuurt

De bewoners van de Rijksstraatweg en de Metaal Kathedraal kwamen met het idee om in Rijnvliet een voedselbos te maken. Samen met de gemeente is een bijzonder concept voor de openbare ruimte uitgewerkt: de eetbare woonbuurt met een centraal voedselbos. Eind 2019 is het schetsontwerp voor het centrale voedselbos voorgelegd aan de bewoners van Rijnvliet, de Rijksstraatweg en het Kindcentrum Rijnvliet. De reacties en opmerkingen die werden opgehaald, zijn gebruikt voor het definitieve ontwerp van het voedselbos. Het plan voor de inrichting van het voedselbos is uitgewerkt door Food Forestry Development, Felixx Landscape Architects & Planners en De Zwarte Hond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.