Mats van Rooijen podium en WK ticket_foto_Bas Kaligis

Mats van Rooijen (9) beloond voor topseizoen: deelname aan Rotax Max Grand Finals

Karter Mats van Rooijen had in 2020 een topseizoen en dat leverde hem een ticket op voor de Grand Finals, het jaarlijkse WK voor Rotax Max-rijders. Van 23 tot en met 30 januari mag het pas negenjarige talent uit Vleuten strijden om de mondiale Micromax-titel op het circuit van Portimão. Met dank aan een knappe derde plaats in het NK. 

Reikhalzend kijkt Mats uit naar de wedstrijd in Portugal. Hij is nog nooit in dat land geweest, bovendien komen de beste Rotax Max-rijders uit de hele wereld daar samen, zo’n 350. Supertrots is hij dat-ie daarbij hoort. “Ik vind het een eer dat ik erheen mag gaan”, zegt hij. Wat Mats ervan kan verwachten, weet het talent nog niet precies. Het doet er ook niet toe. Dat ziet hij dan wel. Het belangrijkste is dat hij zich goed voorbereidt en zo hard mogelijk blijft trainen.   

“Dat doe ik het meest in Berghem”, zegt hij. “Die baan is met de corona gelukkig gewoon open om te trainen. Het gaat goed. Ik ben zondag nog wezen trainen en ik was de snelste Micromax-rijder op de baan. Een week daarvoor hield ik in mijn Micromax-kart zelfs de (snellere, red.) Minimax-rijders bij.” Ook de komende weken zal hij veelvuldig in zijn kart te vinden zijn, belooft hij. Een topsporter laat immers niets aan het toeval over. 

Die houding hielp hem dit seizoen aan topklasseringen in maar liefst twee kampioenschappen. Na diverse podiumplaatsen eindigde hij zowel in het Nederlands kampioenschap als het BNL-kampioenschap op de derde plaats in de eindrangschikking. Resultaten om trots op te zijn. Wel was het spannend wie in het NK het ticket voor de Grand Finals zou winnen. 

Mats was namelijk gelijk in punten geëindigd met een andere rijder. Omdat hij in de daguitslagen van de drie NK-rondes beter had gescoord, was hij degene die het felbegeerde deelnamebewijs kreeg overhandigd. “Het was wel een verrassing”, bekent de talentvolle Utrechter.

Dat hij dit seizoen als pas negenjarige rijder in de Mircomax-klasse zo sterk voor de dag zou komen, had hem niet echt verrast. “Tijdens de eerste training van het jaar ging het al meteen heel goed. Het ging dit seizoen gewoon goed. Ik train er heel hard en veel voor en dan merk je resultaat. Ik heb in het NK en de BNL heel veel podiumplekken gehaald.” 

Verder werd hij tijdens de derde ronde van het NK uitgeroepen tot driver of the day. Mats: “Ik had in de finale een heel goede start. Ik zat aan de binnenkant van de nummer drie, maar die tikte me aan. Daardoor spinde ik en viel ik terug naar de laatste plaats. Daarna reed ik nog terug naar P2. Daar heb ik nog een beker voor gekregen.”  

Veel heeft hij te danken aan zijn talent en inzet, maar zeker ook aan de begeleiding van zijn trainer en monteur Vincent de Fuijk. “En papa ook. Hij gaat steeds mee met de training. Ik heb van allebei heel veel geleerd, zoals later remmen. Ook heb ik geleerd meer te jagen. Tanden in het stuur en gaan.” 

Nu wacht dus de Grand Finals. Voor Mats wordt het zijn eerste deelname aan het prestigieuze evenement, dat geldt als de Olympische Spelen van het karten. “Ik ga er tegen heel veel goede rijders rijden. Dat maakt me niet uit. Het gaat erom dat ik mijn best doe. Ik wil het liefst de finale halen en dan in de top tien eindigen. Dan zou ik al heel blij zijn.”

Om in Portugal te kunnen meedoen, krijgt hij die week vrij van school, de Willibrordschool in Vleuten. Zijn school werkt al het hele seizoen mee om de combinatie met topsport zo goed mogelijk te faciliteren. “Soms krijg ik huiswerk mee.” Zijn moeder Annemieke constateert met een gerust hart dat ‘Mats goed gaat op school’. “Hij doet het heel knap qua cijfers en inzet”, zegt ze. “Dan kan een weekje in Portimão wel een keer.”

Mats van Rooijen bedankt zijn vader en moeder voor hun hulp en steun en Vincent de Fuijk voor het begeleiden en afstellen van zijn kart. Ook bedankt hij zijn ome Johan voor diens ondersteuning.

Wie Mats wil volgen en moedigen tijdens de Grand Finals in Portugal kan hem volgen op Instagram op matsracing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.