Louana Bellettini_foto_Wianda_Rozendaal

Interview: Louana Bellettini “Gedichten schrijven heeft mij geholpen om het een plekje te geven”

Dichteres Louana Bellettini is pas 18 jaar oud, toch heeft ze al twee gedichtenbundels geschreven. “Op mijn twaalfde bracht ik mijn eerste bundel uit”, vertelt Louana. Nu, zes jaar later, komt haar tweede gedichtenbundel uit, ‘2020 Alles Anders’, over verlies, verwerken en corona.

Louana heeft een bewogen 2020 achter de rug. Op 31 maart, acht dagen na de persconferentie met de aankondiging van de intelligente lockdown, is de oma van Louana aan het coronavirus overleden. Hierdoor veranderde er veel in haar leven. Na het overlijden begon ze met het schrijven van gedichten: “Ik merkte dat ik in bed lag en dat er gewoon zinnen in mijn hoofd opkwamen.”
Een andere verandering in haar leven is dat ze is begonnen aan de opleiding Media & Cultuur op de Universiteit Utrecht. Ze haalt goede cijfers, maar begint een steeds grotere afkeer te krijgen voor de online lessen: “Ik heb nog nooit mijn klasgenoten gezien en ben zelfs nog nooit op de universiteit geweest.” Ook eenzaamheid, door het missen van sociaal contact op school, blijft niet onbelicht in haar gedichten.

“Het kostte heel veel tijd maar ik vond het wel leuk om te doen.”

Louana Bellettini

Met de gedichtenbundel ‘2020 Alles Anders’ heeft ze een nieuwe aanpak van uitgeven gevonden. Naast dichtster van de gedichtenbundel ‘2020 Alles Anders’ is ze ook de zakenvrouw geworden: “Mijn allereerste gedichtenbundel had ik bij een normale uitgever uitgebracht, dat ging erg gemakkelijk want zij regelde alles. Het enige nadeel was dat het boekje wel een beetje prijzig was. Dit keer dacht ik: Wat zou er gebeuren als ik het zelf zou uitbrengen.” Uiteindelijk heeft ze dat gedaan en bleek ze goedkoper uit te zijn: “Het kostte heel veel tijd maar ik vond het leuk om te doen.”

Of Leidsche Rijn in de toekomst een beroepsdichtster krijgt, kan Louana nog niet zeggen: “Ik heb nog geen plannen voor een nieuwe bundel. Wel lijkt het mij leuk om nog eens een gedichtenbundel uit te geven. Maar of dat mijn beroep wordt, dat denk ik niet.”

De bundel is vanaf 1 februari te koop op haar website: www.bylouana.nl voor €10

Geschreven door: Stefan Dwarswaard

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.