Taxodiums_bomen_maximapark_foto_hp_van_rietschoten

Rijkswaterstaat gaat zieke en dode bomen langs A12 en A27 verwijderen

Rijkswaterstaat verwijdert tussen 15 februari en 5 maart zieke en dode bomen langs de A12 en A27 bij Utrecht. Het gaat hierbij voornamelijk om essen die zijn aangetast door de essentaksterfte. De bomen verkeren in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar vormen voor de (verkeers)veiligheid. Ze bevatten veel dood hout wat het risico op omvallende bomen en rondslingerende takken op de snelwegen verhoogt.
De bomen moeten voor het broedseizoen (15 maart) worden verwijderd. Deze werkzaamheden betreffen noodzakelijk (groen)onderhoud in het kader van de veiligheid.

Directe aanleiding voor deze werkzaamheden is de storm Christoph, waardoor in januari diverse bomen en rondslingerende takken op de snelweg terechtkwamen. Het merendeel van deze bomen bleek aangetast door de essentaksterfte. Daarom heeft Rijkswaterstaat op 1 februari, naast de jaarlijkse boomcontrole, een extra inventarisatieronde gedaan langs de A12 en A27. Tijdens de inventarisatie bleken de soms wel 30 meter hoge bomen op grote schaal aangetast door de essentaksterfte.

Inventarisatie

Bij de inventarisatie waren zowel ecologen van Rijkswaterstaat en de aannemer aanwezig, als boomverzorgers van de gemeente Utrecht en de aannemer. Op uitnodiging van Rijkswaterstaat liepen de beheerder van landgoed Amelisweerd en de voorzitter van de Kerngroep Ring Utrecht (KRU) mee met de inventarisatie. De Bomenwacht Amelisweerd is via de KRU ook aangehaakt. Op basis van deze inventarisatie heeft de KRU voor de oostzijde van de A27 bij Utrecht zelf een second opinion laten uitvoeren. Uitkomst van dat onderzoek was dat er inderdaad verwijder- en snoeiwerkzaamheden plaats moeten vinden ten behoeve van de (verkeers)veiligheid. Daar is overeenstemming over. Directeur Netwerkontwikkeling Rijkswaterstaat Midden-Nederland Eric Diepstraten licht dat in dit fragment toe.

Op korte termijn maken de ecoloog van Rijkswaterstaat, een expert van de KRU en de boomverzorger van de aannemer een laatste inventarisatieronde waarin ze gezamenlijk bepalen welke bomen aan de oostzijde van de A27 bij Utrecht worden verwijderd. Daarbij wordt ook gekeken naar bomen die voorlopig behouden blijven en tot een stronk van ongeveer een meter teruggesnoeid worden. Dit geeft de boom de mogelijkheid te ontspruiten en past bij het behoud van de cultuurhistorische waarde.

Essentaksterfte

Essentaksterfte doet zich op grote schaal voor. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door deze aandoening. De impact van de ziekte is groot. Inmiddels is 80% van alle essen in Nederland aangetast door deze ziekte. Essentaksterfte is een zeer besmettelijke en agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Aangetaste essen kunnen spontaan omvallen.

Verkeershinder en omleidingen

De werkzaamheden staan gepland van 15 februari tot 5 maart.

Van maandag 15 tot vrijdag 19 februari verwijdert Rijkswaterstaat voornamelijk dode en zieke essen langs de A12 ter hoogte van knooppunt Oudenrijn in Utrecht. Ook vindt regulier groenonderhoud plaats. De werkzaamheden zijn in de avond en nacht van 21.00 tot 05.00 uur. De verbindingsweg A12 Arnhem richting Den Haag/Nieuwegein (A2/A12) is afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de af- en oprit A2 Utrecht-Centrum (8). Op de verbindingsweg A12 Arnhem richting Amsterdam (A2) is 1 rijstrook beschikbaar. Hier geldt een snelheidsbeperking van 70 km per uur.

Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 februari werkt Rijkswaterstaat langs de A27 Hilversum richting Gorinchem ter hoogte van Utrecht. Hierbij worden zieke en dode bomen verwijderd die een gevaar vormen voor de (verkeers)veiligheid. Ook vinden er snoeiwerkzaamheden plaats. De werkzaamheden zijn overdag tussen 07.00 en 17.00 uur. De vluchtstrook van de A27 Hilversum richting Gorinchem wordt ter hoogte van Utrecht afgesloten. Op de overige rijstroken geldt een snelheidsbeperking van 90 km per uur.

Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 maart werkt Rijkswaterstaat langs de A27 Gorinchem richting Hilversum ter hoogte van Utrecht. Hierbij worden dode en zieke essen verwijderd en vindt regulier groenonderhoud plaats. Er wordt overdag gewerkt tussen 07.00 en 17.00 uur. De vluchtstrook en één rijstrook van de A27 Gorinchem richting Hilversum worden ter hoogte van Utrecht afgesloten. Op de overige rijstroken geldt een snelheidsbeperking van 70 km per uur.

Bij onvoorziene (weers)omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. De periode tussen 8 en 12 maart is gereserveerd voor eventuele uitloop van de werkzaamheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven