Expositie RAUM der Lusten op Berlijnplein

Levend laboratorium voor de publieke ruimte

Stadslab RAUM in Utrecht presenteert samen met architectenbureau ZUS van 30 april t/m 29 augustus 2021 expositie ‘RAUM der Lusten’. De openlucht expositie op het Berlijnplein biedt een spannend alternatief voor de doorgaans weinig verrassende inrichting van onze publieke ruimte. Stel dat we anders omgaan met onze pleinen, gaan we ons dan ook anders gedragen? In de expositie is o.a. (nieuw) werk te zien van bekende beeldend kunstenaars als Maarten Baas, Atelier Van Lieshout en Andrea Hasler en werk van opkomende makers.

Het concept van RAUM der Lusten is geïnspireerd op het legendarische schilderij ‘De Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch. De expositie bestaat -net als het schilderij- uit drie landschappen (het ‘Paradijs’, de ‘Wereld’ en de ‘Hel’) waar je als bezoeker onderdeel van uitmaakt. De landschappen bieden elk een andere ervaring met bijbehorende kunstwerken en programma’s.

Van Paradijselijk duinlandschap naar de BBQ in de hel

Zo kun je in het ‘Paradijs’, een duinlandschap van Studio Ossidiana, luieren, spelen en eten. De ‘Wereld’ – naar een ontwerp van architectenbureau ZUS – benadrukt collectiviteit met aan de basis een uitgebreide moestuin. In het helse, donkere landschap vind je werk van kunstenaars Maarten Baas, Atelier Van Lieshout en Andrea Hasler. Midden op het Berlijnplein staat een enorme totempaal van Cédric Van Parys | Office CCXD, die verschillende landschappen en mensen met elkaar verbindt.

Programma

In de expositie is vanalles te beleven en ontdekken; van speelse wandelingen tot podcasts, filmvertoningen en wildpluktours. Het volledige programma is te vinden op de website van RAUM.

Deelnemende makers

Atelier Van Lieshout, Maarten Baas, Andrea Hasler, Cédric van Parys / Office CCXD, Studio Ossidinana, Extinction Rebellion, Stichting Watershed, Daphne Huisden, Jonathan Griffioen, Asif Azim, Selm Wenselaers, Simone Atangana Bekono, Sandro van der Leeuw, Willem de Haan, Myrte van der Molen, Lilly Higgins & Bruno Setola, Cécile Espinasse, Caz Egelie, Melissa Schriek, Failed Architecture, QFFU, Studio Smelt, Hugo Pilate.

Interactieve experience

RAUM der Lusten biedt ook een interactieve, online experience waar je met een avatar de expositie kan ontdekken en in contact staat met andere bezoekers. Bezoek het platform via raumutrecht.nl/raumderlusten

Coronamaatregelen

De expositie bevindt zich in de openlucht en biedt voldoende mogelijkheden om afstand van elkaar te houden. Bezoek de website van RAUM voor informatie over aanvullende corona maatregelen.

Praktische informatie

RAUM der Lusten
Data: 30 april t/m 29 augustus 2021
Toegang expositie: gratis
Locatie: stadslab RAUM, Berlijnplein 520, Utrecht

Over RAUM

Stadslab RAUM is gevestigd op het Berlijnplein in Leidsche Rijn, Utrecht. Met exposities en events betrekt RAUM bezoekers en bewoners bij stedelijke thema’s. Bij RAUM ervaar, onderzoek én maak je mee. Zo geven we samen vorm aan het stadsleven van de toekomst.
raumutrecht.nl

Over ZUS

Elma van Boxel en Kristian Koreman zijn de oprichters van het Rotterdamse bureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles]. ZUS is curator en ontwerper van de expositie RAUM der Lusten. Sinds de oprichting in 2001, houdt bureau ZUS zich bezig met architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp, waarbij de grenzen tussen deze verschillende domeinen worden verlegd.
zus.cc

Expositie RAUM der Lusten op Berlijnplein Flyer

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven