Persfoto Kasteel de Haar

Ontdek de Torendolheid van architect Pierre Cuypers op Kasteel de Haar

Dit voorjaar zet Kasteel de Haar Cuypers op een voetstuk tijdens de expositie ‘Torendol’. De alom geprezen, maar ook bekritiseerde, architect werd niet voor niets Torendolheid verweten. Overal waar je kijkt; torens, torens en nog eens torens! Bij Kasteel de Haar is met eigen ogen de voorliefde van Cuypers voor torens en dramatische dakenlandschappen te zien tijdens de expositie Torendol.

Precies 100 jaar geleden overleed één van Nederlands bekendste architecten; Pierre Cuypers. Alom geprezen voor zijn werk aan onder andere het Rijksmuseum (1876-1885), het Centraal Station (1881-1889) en het imposante Kasteel de Haar (1890-1912).

Aan het einde van de 19e eeuw was er van het oorspronkelijke middeleeuwse Kasteel de Haar niet veel over. Het kasteel was vervallen tot een romantische ruïne. Architect Pierre Cuypers kreeg van baron Van Zuylen van Nijevelt (1860-1934) opdracht het kasteel in volle glorie te herbouwen.

Cuypers handhaafde bij de herbouw de locatie van de originele torens, maar maakte ze veel groter en hoger. Ook de bijgebouwen, zoals het Châtelet en diverse poortgebouwen, bestaan in de basis uit torens. De torens en daken van het hele complex moesten zich als de skyline van een miniatuurstad tegen de lucht aftekenen. Zelfs in de ontwerpen voor het interieur en de collectie van het kasteel zien we de voorliefde van Cuypers voor torens terug.
Wanneer de kasteelpoorten weer openen, staat Kasteel de Haar helemaal in het teken van Torens. Echte eeuwenoude torens van baksteen, miniatuurtorens, torens in kinderspeelgoed, torens als symbool en de betekenis van torens voor de architect van Kasteel de Haar: Pierre Cuypers. Houd voor meer informatie en achtergrondverhalen www.kasteeldehaar.nl in de gaten.

Deze expositie is mogelijk gemaakt door de bijdragen van Prins Bernhard Cultuur Fonds, K.F. Heinfonds, Elise Mathildefonds en Fentener van Vlissingenfonds.

Kasteel de Haar
Kasteel de Haar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.