Basisschool De Twaalfruiter

Twaalfruiter organiseerde digitale ouderavond. Voorlezen, hoe werkt dat precies?

Basisschool De Twaalfruiter organiseerde afgelopen dinsdagavond de eerste digitale ouderavond. “We hebben al ons onderwijs gedigitaliseerd en hebben nu de stap gezet om ook de ouderavonden gewoon online door te laten gaan”, aldus directeur Mirte van den Berg. “Met 80 digitale deelnemers die enthousiast waren, kunnen we dit een geslaagde ouderavond noemen”.

Kennis is als klitteband. Dat was de bijzondere boodschap van deskundige Margreet Mulder tijdens deze online bijeenkomst. “Taal is de basis waarop begrip is gebouwd. Als je veel woorden kent, dan kun je ook makkelijker nieuwe woorden leren en teksten begrijpen. Door te praten met je kind over verhalen en veel vragen te stellen, stimuleer je de ontwikkeling van kennis en woordenschat bij je kind. En dat is heel belangrijk, zowel thuis als op school”, vertelde gastspreker Margreet Mulder. “Samen met je kind een boek lezen. Dat is heel gezellig en ontspannend, maar ook dus heel nuttig”.

Interactief

De vraag hoe vaak ouders eigenlijk voorlezen werd door een groot deel van de aanwezigen beantwoord met ‘elke dag’. Dat dit een digitale ouderavond was, weerhield de aanwezige ouders er niet van om actief deel te nemen. “Is het erg als je kind tijdens het lezen aan het spelen is?” vroeg een van de aanwezigen zich af via de chat. Er kwamen meer vragen: “Waarom lezen jullie op school soms dezelfde teksten drie keer?” Leren doe je door te focussen en je op het verhaal te concentreren. Door teksten vaker te bespreken aan de hand van vragen, krijg je diepgang. Mooi is ook het figuratief taalgebruik in een bijvoorbeeld een liedje of een gedicht. Margreet benadrukte dat het lezen van verschillende teksten belangrijk is. “Lees gerust eens de brief van de gemeente over het opbreken van de weg voor aan je kind”.

Betrokken

De laagdrempelige manier van informatie delen en het praktische aspect van deze online bijeenkomst, is door de ouders van de Twaalfruiter als prettig ervaren. “Fijn dat ouders goed worden betrokken bij de school”, meldde een van de aanwezigen aan het einde van de avond.
Margreet Mulder MSc is werkzaam bij Academica University of Applied Sciences

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.