Hoogbouw MARK Leidsche Rijn

Hoger dan de Dom! Skyline van Utrecht krijgt een nieuwe aanblik door Hoogbouw in Leidsche Rijn centrum

De Domtoren is al 600 jaar het hoogste gebouw in Utrecht, maar niet lang meer. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van de hoogbouwkavel in Leidsche Rijn Centrum is namelijk gezet. Het ‘Stedenbouwkundig plan Hoogbouwkavel Leidsche Rijn Centrum Noord’ is door het college van burgemeester en wethouder vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad die er later dit jaar een besluit over neemt.

Hoogbouw MARK zal met, zijn 140 meter, 38 meter hoger worden dan de domtoren. MARK zal maximaal 1200 woningen krijgen. Dit zal voor 50 procent bestaan uit sociale huur en middenhuur, 11 procent zal zorgwoningen zijn. Het gebouw krijgt ook 48 zorgunits, met gemeenschappelijke ruimtes voor onder andere ouderen en mensen met dementie. Naast woningen krijgt het gebouw ook een rooftopbar met uitzicht over de hele stad en vooral de Leidsche Rijn.  

De gemeente selecteerde eind 2018 plan MARK. Het plan bestaat uit drie hoge torens waarvan de hoogste maximaal 140 meter hoog wordt, afgewisseld met woningbouw van ongeveer 25 meter hoog. De openbare ruimte rondom MARK en het centrale plein worden zo groen mogelijk ingericht. Het plein en de hoogste verdieping van de hoogste toren wordt voor iedereen toegankelijk.

De kavel zal gebouwd worden in Leidsche Rijn Centrum Noord. Aan de noordkant van het NS-station Utrecht Leidsche Rijn en ten westen van de rijksweg A2, vlakbij het Antoniusziekenhuis en The Wall.

Wanneer hoogbouw MARK klaar is, is nog niet bekend. Het oorspronkelijk plan was dat de bouw dit jaar zou beginnen en zo’n twee jaar in beslag zou nemen. De kans is groot dat volgend jaar de bouw pas zal beginnen omdat de gemeenteraad het plan nog moet goedkeuren en omwonenden en andere betrokkenen nog inspraak hebben voordat de bouw zal beginnen.

Lees ook:
Verticaal dorp met meerdere torens (tot 140 mtr hoog) in Leidsche Rijn Centrum

1 gedachte over “Hoger dan de Dom! Skyline van Utrecht krijgt een nieuwe aanblik door Hoogbouw in Leidsche Rijn centrum”

  1. De schoorsteen van de Centrale Lage Weide is 150 meter hoog.
    Volgens mij kan je daar ook naar de top, want er lijken raamtjes in te zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.