geld sparen beleggen spaarvarken bank

Beginnen met beleggen: hoe doe je dat?

Tegenwoordig levert sparen maar weinig meer op. De rente die je ontvangt op je spaargeld is zo goed als onbestaande. Bij sommige banken moet je zelfs betalen om te kunnen sparen. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat alsmaar meer mensen richting de beurs trekken. Als je op zoek bent naar een alternatief voor sparen, dan is beleggen op de beurs een goede optie. We vertellen je hieronder hoe je dit doet.

Zelf beleggen of beheerd beleggen

Voordat je van start gaat, moet je nagaan of je zelf het heft in handen neemt of je je portefeuille liever door iemand anders laat beheren. Ben je een absolute beginner, dan speel je misschien liever op veilig. In dat geval is beheerd beleggen de beste optie voor jou.

Heel wat banken bieden je deze mogelijkheid aan. Denk aan SNS, ABN AMRO, Rabobank, ING, Van Lanschot, etc. Samen met een bankmedewerker bepaal je je risicoprofiel, doel en het fonds waarin je gaat beleggen. Daarna hoef je niks meer te doen, jouw investeringen worden namelijk beheerd door een professional. Zij zullen, zonder overleg, alle beleggingen voor jou doen.

Je kunt er ook voor kiezen om bij een vermogensbeheerder langs te gaan. Net zoals bij een bank, zullen de vermogensbeheerders alle beslissingen voor jou nemen. Je hoeft dus zelf niet actief bezig te zijn met je investeringen.

Online beleggen

Houd je toch liever zelf de touwtjes in handen, dan kun je ervoor kiezen om zelf te beleggen. Hiervoor kun je opnieuw bij je bank terecht. Naast beheerd beleggen bieden de meeste banken je namelijk ook de kans om zelf te investeren. Via de app of internetbankieren kun je dan zelf aandelen kopen of beleggen in fondsen.

Een andere manier om zelf de beurs te betreden, is via een online broker. Een online broker stelt namelijk een handelsplatform beschikbaar waarop je tientallen verschillende financiële producten kunt kopen. Hier vind je niet alleen aandelen en indexen, maar ook andere handelsinstrumenten zoals valuta, CFD’s, ETF’s, cryptocurrency en nog veel meer. Het aanbod van een online broker is uitgebreider dan dat van een bank.

Om te kunnen beleggen bij een broker, moet je eerst en vooral een account aanmaken. Voordat je effectief financiële producten kunt kopen, zul je eerst je account moeten verifiëren. Nadat je dit hebt gedaan, kun je zonder problemen de beurs betreden en beginnen met investeren.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je zelf belegt, dan is het erg belangrijk dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Neem de tijd om je voldoende in te lezen in de beurs. Verdiep je in in de verschillende handelsinstrumenten die je kunt kopen en ga na welk instrument het beste bij jouw behoeften en profiel past. Lees meer over de strategieën die je kunt toepassen als je gaat beleggen. Kortom: zorg dat je helemaal voorbereid bent voordat je je eerste financieel product koopt. Voor meer info over online beleggen voor beginners kun je bij heel wat sites terecht. Het is namelijk een hot topic dat op het internet vaak wordt behandeld.

Enkele tips

Naast een goede voorbereiding, willen we je nog enkele andere tips meegeven:

  • Maak gebruik van de demo account van de online broker: online brokers geven beleggers virtueel geld waarmee ze de kneepjes van het vak kunnen leren. Maak hier zeker gebruik van voordat je belegt met echt geld.
  • Beleg enkel met geld dat je kunt missen: als je besluit te investeren, dan doe je dit op lange termijn. Houd er rekening mee dat je dit geld waarschijnlijk lange tijd zult moeten missen.
  • Spreid je investeringen: zet niet al je geld in op één product, maar spreid je investeringen over meerdere producten en sectoren. Op die manier beperk je het risico.

Tenslotte, moet je er ook rekening mee houden dat beleggen niet altijd succesvol is. Er is namelijk altijd een risico verbonden aan beleggen op de beurs. Maar met een goede voorbereiding, kun je dit risico minimaliseren. Doe dus je huiswerk voordat je de beurs betreedt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.