koffie_barista_foto_Tyler_Nix

Barista Bram aan het woord over zijn vak!

Als wij Bram mogen geloven is barista zijn het mooiste beroep dat er bestaat. Hij begon ongeveer 5 jaar geleden en spendeert vandaag de dag meer tijd achter de espressomachine dan dat hij thuis is. Wat vind Bram nu zo leuk aan het vak en wat moet je doen om een goede barista zoals Bram te worden? In dit artikel laten wij deze vragen niet onbeantwoord.

Wat vind je zo mooi aan jouw vak?

Het mooiste is dat ik dagelijks nieuwe dingen leer: de koffiewereld is altijd in beweging en dagelijks worden er nieuwe dingen ontdekt. Ook kan ik genieten van het sociale aspect van barista zijn. Zo zie ik dezelfde mensen een aantal keer per week waar ik dan ook een praatje mee maakt. De waardering van het vak is groot; wie wordt er nu niet blij van een mooi geserveerde cappuccino?

Wat is belangrijk bij het zetten van goede koffie?

Vrienden en familie vragen mij regelmatig waarom het hun niet lukt om thuis lekkere koffie te zetten. Ten eerste hangen de prestaties af van het apparatuur. Voor thuisbarista’s raad ik aan om een pistonmachine te kopen. Vervolgens is het belangrijk dat je de bonen vlak voor de bereiding maalt en dat je de beste koffiebonen in huis haalt.

Een koffiemachine met bonen laat jou een prima bak koffie zetten, maar het voornamelijk het gemak waarom ik er voor zou kiezen. De smaak van de koffie is beter uit een pistonmachine; als je tenminste weet hoe een pistonmachine werkt.

Wat moet je doen om barista te worden?

Ten eerste is het belangrijk om video’s op het internet te kijken en informatie te lezen online. Als je oprecht geïnteresseerd bent raad ik je aan een goedkope pistonmachine te kopen met een losse bonenmaler. Zo kun je alvast even oefenen voordat je meer geld investeert in het apparatuur. Mocht je een echte barista willen worden of latte art willen doen dan is het aan te raden om een barista cursus te volgen. Bij bepaalde cursussen ontvang je een certificaat waarmee je makkelijker een baan kunt vinden.

Wat moet er veranderen in de koffiewereld?

Ik ben natuurlijk geen expert op dit gebied, maar wat ik wel weet is dat de vraag naar koffie enorm is toegenomen in de afgelopen jaren. Het is met name belangrijk dat we op een duurzame manier koffie produceren door de boer een eerlijke prijs te betalen en het milieu in een goede conditie te houden. Zodoende kunnen de nieuwe generaties ook van koffie genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.