Eric Alink | Foto: Karin Jonkers

Interview met Eric Alink, schrijver van Podcast Ansicht ‘De Vreugde’

Het is 2050 en het Koninkrijk der Nederlanden bestaat niet meer. Nederland maakt in dit scenario staatsrechtelijk deel uit van China. Door torenhoge schulden zijn al onze verworvenheden ingesnoerd. Dit heeft uiteraard impact op onze levens en met name op ons gedrag in de publieke ruimte. Toch verklapt schrijver Eric Alink dat het geen verhaal is dat gedrenkt is in moedeloosheid. ‘Integendeel. De liefde overwint en dat geeft hoop.’

Eric Alink was eind jaren tachtig als redacteur hoofdzakelijk aan culturele initiatieven verbonden. Vanaf 1996 werkt hij als zelfstandig journalist en schrijver voor media, overheden, non-profitorganisaties en ondernemingen. Zo schreef hij voor de Volkskrant en legde hij zich toe op langdurige journalistieke (onderzoeks)projecten. Zijn inspiratie voor het podcastverhaal De Vreugde haalde hij voornamelijk uit zijn reizen naar China.

‘Tijdens mijn reizen door China heb ik het land werkelijk met alle zintuigen waargenomen. Ik ben met veel indrukken terug gekomen. Veel van die indrukken zijn echter verwikkeld met huiver. Het is namelijk een land waar alle individuele dromen en wensen pertinent ondergeschikt zijn aan controle. Elke poging om contact te krijgen met het volk sneuvelt daardoor onmiddellijk. De generatiekloof en het verschil tussen arm en rijk zijn bovendien enorm.’

Eric vertelt verder: ’Mijn verhaal voor podcast Ansicht is weliswaar met een knipoog, maar het is voor mij ook voorstelbaar. Het is een ver doorgevoerde gedachte over hoe China in zijn verlangen naar wereldheerschappij de boel steeds verder overneemt. Het verhaal speelt zich af in een stad die wat betreft rechtlijnigheid iets weg heeft van Leidsche Rijn. Echter, deze stad heeft iets gruwelijks. De inwoners worden voortdurend geattendeerd op de spelregels die in acht genomen moeten worden. Zo is zelfs vlekkeloos gedrag vereist om überhaupt toegang te krijgen tot sommige delen van de stad. De centrale figuur in mijn verhaal is een man die een vertrouweling heeft: zijn vriendin Tara. Zij wonen in dezelfde stad. Tara is stewardess en door een luchtfoto komt ze tot een bijzondere ontdekking: de stad blijkt opgebouwd te zijn volgens een strakke bouwdiscipline waarbij de rechtlijnigheid tot in het extreme is doorgevoerd. Het orakel- of wijsheidsboek uit het oude China heeft hier alles mee te maken.’

Het verhaal van Eric mag dan met een knipoog zijn, maar er schuilt ergens ook een dringende boodschap aan de luisteraars: ‘Ik ben van mening elk mens recht heeft op een domein dat verborgen mag blijven. Volledige transparantie is verwoestend voor een ieder. Daarom is het belangrijk dat we waakzaam blijven voor het verlies of de inperking van vrijheden. Blijf met z’n allen vooral de hoeder van het publieke domein. Wij zijn immers de vaders en moeders van openbare ruimte die niets anders is dan de verlenging van je eigen huiskamer. Blijf daarvoor je verantwoordelijkheid nemen.’

De Podcast Ansicht afleveringen zijn hier te beluisteren.

Geschreven door: Joyce Pherai | ContentToday.nl
Fotografie: Karin Jonkers

Lees ook:
Interview met Sandro van der Leeuw, schrijver van Podcast Ansicht ‘Auto immuun’
Interview met Nikki Dekker, schrijver van Podcast Ansicht ‘Hoe het stil werd’
Interview met Henk van Straten, schrijver van Podcast Ansicht ‘De Multicar
Interview met Olave Nduwanje, schrijfster van Podcast Ansicht ‘Wortels’
Podcast Pim Lammers in Podcast Ansicht ‘Fantasie’
Leonieke Baerwaldt in Podcast Ansicht ‘Wat gaat ons het eerst overweldigen?’
Anne Eekhout in Podcast Ansicht ‘Leren Vergeten’
Alle berichten in rubriek RAUM

Laat een reactie achter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].

Scroll naar boven