mantelzorg_senioren_handicap_zorg_foto_rawpixel

Gratis hulp bij regelzaken voor Utrechtse mantelzorgers. “Vaak is er meer mogelijk dan mensen denken”

Dag in dag uit zorgen voor je zieke dierbare. Wegwijs zien te worden in ingewikkelde wet- en regelgeving. En dan ook nog zorgen dat je zelf overeind blijft. Hoe doe je dat als mantelzorger? Via Steunpunt Mantelzorg Utrecht van U Centraal kunnen Utrechtse mantelzorgers gratis professionele hulp inschakelen van een mantelzorgmakelaar.

Sinds kort is mantelzorgmakelaar Ankie Baas aangesloten bij het Steunpunt Mantelzorg Utrecht. Zij is specialist in wet- en regelgeving en helpt mantelzorgers en beroepskrachten bij ingewikkeldere zorgzaken. Mantelzorgers kunnen met allerlei soorten vragen bij haar aankloppen. Heb ik recht op ondersteuning bij de zorg voor mijn zieke moeder? Hoe moet ik een indicatie aanvragen? Wanneer kun je aanspraak maken op de Wet Langdurige Zorg?

Soms is iemand geholpen met een heldere uitleg van de – vaak ingewikkelde – wet- en regelgeving. In andere gevallen is meer hulp nodig. Ankie Baas: “Dan breng ik samen met de cliënt de hele situatie in kaart en onderzoek ik of alle mogelijkheden benut zijn. Een voorbeeld: een alleenstaande moeder heeft beginnende dementie en is bedlegerig. Haar negentienjarige dochter kan de zorg nauwelijks meer aan en is gestopt met haar studie. De dochter heeft geen idee of ze recht heeft op ondersteuning en hoe ze die moet aanvragen. Vanuit de verschillende wetten heb ik de mogelijkheden onderzocht om haar te ontlasten. Dankzij deze hulp kon ze haar studie weer oppakken.”

Als het nodig is kan een mantelzorgmakelaar tijdelijk regeltaken overnemen of op verzoek bij een (familie)gesprek aanwezig zijn. “Vaak is er meer mogelijk dan mensen denken”, zegt Ankie Baas. “Als mantelzorgmakelaar ken ik de weg en beschik ik over een groot netwerk.” Ook beroepskrachten kunnen met vragen terecht bij de mantelzorgmakelaar. “Buurtteammedewerkers bellen me geregeld om te sparren en om te checken of ze met hulp aan een cliënt op het goede spoor zitten.”

Via het Steunpunt Mantelzorg Utrecht kunnen Utrechtse mantelzorgers gratis gebruikmaken van de mantelzorgmakelaar. Bel voor meer informatie tel. 030-236 17 40 of mail [email protected]. Ankie Baas is lid van de Beroepsgroep van Mantelzorgmakelaars (BMZM).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].