Daphne Huisden | Foto: Salih Kiliç

Interview met Daphne Huisden, schrijver van Podcast Ansicht ‘Onbezorgd Onderweg’

Daphne Huisden (1988) debuteerde eind 2010 met haar roman Alles is altijd fictie die genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs. In 2013 verscheen haar tweede boek. Dit blijft tussen ons, genomineerd voor de Halewijnprijs in datzelfde jaar. Binnenkort wordt haar derde roman uitgebracht/gepubliceerd: Charlatans. In podcast Ansicht neemt ze je met haar verhaal ‘Onbezorgd Onderweg’ mee op een ritje met het openbaar vervoer van de toekomst, mits je de juiste job hebt.

Onbezorgd Onderweg is dé openbare vervoersmaatschappij van de toekomst. Als luisteraar stap je in de schoenen van de hoofdpersonage. Eenmaal aan boord krijg je met een zeer enthousiaste personal mindset trainer te maken. Niet zo vreemd, want in het jaar 2050 reis je niet meer anoniem met het openbaar vervoer. Je maakt gebruik van een ‘all inclusive’ abonnement. Dit houdt in dat bij een ritje naar je werk een ongevraagde therapiesessie inbegrepen zit van een mindset coach die er alles aan doet om je zo fris mogelijk te laten aankomen op je werk. Het voornaamste doel van een dergelijke sessie is het maximale uit jezelf halen. Een werkdag moet namelijk productief zijn! En zo wordt gedwongen saamhorigheid en openhartigheid de normaalste zaak van de wereld.’

Aan Daphne vroegen we waar ze haar inspiratie vandaan haalde voor dit ietwat angstaanjagende toekomstscenario: ‘Het kwam eigenlijk voort uit het idee van mijn nieuwe roman ‘Charlatan’, waar ik toen in mijn hoofd mee bezig was. Die gaat namelijk ook over een samenlevingscontract met de overheid. Ik was toen heel erg bezig met privacy vraagstukken rondom social media. Hoe zou het zijn als de overheid ook met de grenzen van privacy zou spelen? Neem nou als voorbeeld het fenomeen ‘participatiecoach’. Dat bezorgt ergens een dubbel gevoel. Enerzijds is deze coach er om burgers in de samenleving op weg te helpen. Anderzijds wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat niemand uit de boot valt, want je moet in het hokje passen. Op een bepaald niveau geeft dit ook een heel griezelig gevoel. De irritante mindset coach met haar dwingende stem in de podcast symboliseert dat.’

‘In de toekomst zal het menselijk gedrag niet veel veranderen; we zijn bang, boos, blij, etcetera. Interessant wordt het pas als we weten wie de condities straks voor ons bepaalt. Met mijn verhaal hoop ik de luisteraars hierover een beetje aan het denken te zetten.’

De Podcast Ansicht afleveringen zijn hier te beluisteren.

Geschreven door: Joyce Pherai | ContentToday.nl
Fotografie: Salih Kiliç

Lees ook:
Interview met Eric Alink, schrijver van Podcast Ansicht ‘De Vreugde’
Interview met Sandro van der Leeuw, schrijver van Podcast Ansicht ‘Auto immuun’
Interview met Nikki Dekker, schrijver van Podcast Ansicht ‘Hoe het stil werd’
Interview met Henk van Straten, schrijver van Podcast Ansicht ‘De Multicar
Interview met Olave Nduwanje, schrijfster van Podcast Ansicht ‘Wortels’
Podcast Pim Lammers in Podcast Ansicht ‘Fantasie’
Leonieke Baerwaldt in Podcast Ansicht ‘Wat gaat ons het eerst overweldigen?’
Anne Eekhout in Podcast Ansicht ‘Leren Vergeten’
Alle berichten in rubriek RAUM

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].