vleermuis_foto_Todd_Cravens

Nacht van de Vleermuis op 27 en 28 augustus

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus 2021 vindt in heel Europa de 25ste Nacht van de Vleermuis plaats. Ook in Utrecht zijn er activiteiten. Vrijwilligers van het Utrechtse vleermuisproject BAT030 geven excursies over deze fascinerende dieren. Je kunt vrijdagavond 27 augustus mee bij Fort aan de Klop, in het centrum, in de Voorveldse Polder en in Lunetten. Per excursie kunnen 10 deelnemers mee. Deelname is gratis, van te voren opgeven is verplicht en kan via deze link.

Ontdek de wereld van de vleermuizen. Je leert tijdens deze excursies over de leefwijze van vleermuizen, welke soorten er in Utrecht leven en hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan de bescherming van deze vliegende zoogdieren. Vrijwilligers van BAT030 en Zoogdierwerkgroep Utrecht ZOUT vertellen je er alles over. Ze hebben batdetectors bij zich: apparaatjes waarmee we het onhoorbare geluid van vleermuizen omzetten in geluid dat wij mensen kunnen horen. Je gaat met een hele andere blik naar je stad kijken als je kennis hebt gemaakt met de wereld van de vleermuizen.

BAT030 is de verzamelnaam voor het onderzoek naar vleermuizen in de gemeente Utrecht. Dit onderzoek wordt vanaf 2014 grotendeels gedaan door vrijwilligers. Bij BAT030 wordt onderzoek gedaan naar kraamgroepen van gewone dwergvleermuizen, naar de bezetting van open en dichte vleermuiskasten en met vaste fietsroutes wordt de manier waarop vleermuizen de stad ‘gebruiken’ onderzocht. De gemeente Utrecht is opdrachtgever van BAT030. Stichting Utrecht Natuurlijk doet de projectcoördinatie en is aanspreekpunt voor de vrijwilligers.

In vele landen in Europa wordt in het weekend van 27 en 28 augustus aandacht besteed aan vleermuizen. Internationaal gezien is het in 2021 de 25ste keer dat de Bat Night plaatsvindt, als initiatief van Eurobats. Ook in Nederland zijn er vleermuisactiviteiten voor jong en oud verspreid over het land. Op www.nachtvandevleermuis.nl staat een overzicht van alle activiteiten in het land.

2 gedachten over “Nacht van de Vleermuis op 27 en 28 augustus”

 1. Graag zijn wij aanwezig op de vleermuishappening
  op vrijdagavond 27 augustus. Voorkeur voor
  Fort a/d Klop
  Dus, als het kan, voor mijn vrouw en ik.
  Ben.

  1. Beste Ben en Olga, in de tekst staat dat je je via een link moet opgeven. Ik denk niet dat de redactie van Regio Leidsche Rijn iets met jullie opmerking kan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.