fietsen_door_bos

Ondanks afname aantal fietskilometers, vraag naar nieuwe fietsen enorm toegenomen

In 2020 hebben Nederlanders gemiddeld 966 kilometer gefietst. Dat is 13 procent minder dan in 2019. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en BOVAG. De uitbraak van de coronacrisis is de grootste oorzaak van de daling. Vooral het thuiswerken zorgde voor een flinke daling van het aantal afgelegde fietskilometers.

Lockdown zorgt voor afname woon-werkritten op de fiets

Veel mensen die normaal gesproken op de fiets naar het werk gingen, werken nu vanuit huis. Dat zorgde er wel voor dat Nederlanders er vaker met de fiets op uit trokken voor recreatie. In 2020 fietsten we gemiddeld 254 recreatieve kilometers. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van 2019. Vanwege de lockdown ontdekte veel Nederlanders het wandelen en fietsen. Het bleek een goede manier om fit te blijven, aangezien de sportscholen voor een langere periode dicht waren.


Advertentie:

Vraag naar fietsen explosief gestegen sinds corona

De coronamaatregelen leidde er onder meer toe dat de vraag naar fietsen enorm toenam. Zo werden er vorig jaar 547.000 nieuwe elektrische fietsen verkocht, iets dat zich overigens ook vertaalt in meer ongelukken ermee. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van 2019. Bovendien werden er ook nog eens 58.000 nieuwe mountainbikes en 49.000 nieuwe racefietsen verkocht. In totaal werden er in 2020 bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht. Dat is het hoogste aantal sinds 2011. De helft van alle nieuwe fietsen in 2020 had een elektrische ondersteuning, terwijl dat in 2019 nog geen 42 procent was. In 2011 had slechts 15 procent van de fietsen een elektrische aandrijving. Ook de fiets verzekering wordt steeds populairder. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben tegenwoordig ook een speciale e-bikeverzekering. We kunnen dus wel stellen dat de elektrische fiets bezig is aan een opmars. BOVAG durft geen prognose te geven voor 2021. Vanwege de enorme vraag naar fietsen, zijn fietsonderdelen, containers en containerschepen vanuit Aziƫ erg schaars. Hierdoor moeten mensen langer wachten tot hun nieuwe fiets geleverd wordt.

Grootste daling in Utrecht

In Utrecht werd er in 2020 een stuk minder gefietst dan in 2019. Utrecht is natuurlijk een echte studentenstad, dus het is niet gek dat het aantal fietskilometers van en naar onderwijsinstellingen tijdens corona met 40 procent daalde. In totaal legde inwoners uit Utrecht vorig jaar gemiddeld 1.052 fietskilometers af, wat een daling is van 16,8 procent ten opzichte van 2019. In de provincie Zeeland werd er in 2020 het meest gefietst. Dat was bovendien de enige provincie waar vorig jaar meer werd gefietst dan het jaar ervoor. Het gemiddelde aantal fietskilometers per persoon steeg met 10 procent tot 1.255. In 2019 werd er in de provincie Overijssel het meest gefietst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.