kleding_Foto_Pexels_com

Kinderkledingbeurs in Vleuten op 2 oktober

Tweedehands is hip, weggooien is zonde. Die gedachte sijpelt bij steeds meer mensen door en daarom is het bezoeken van kringloopwinkels, rommel- kofferbak- en vlooienmarkten en het rondsnuffelen op Marktplaats een hobby of zelfs tweede natuur geworden. Het is immers niet noodzakelijk om overal de hoofdprijs voor te betalen. Ook niet voor kinderkleding. Op 2 oktober is er van 9.30 tot 11.30 de Kinderkledingbeurs ‘najaar & winter’ in OBS Kees Valkenstein (Kortland 23, Vleuten).

Eerste kringloopwinkel alweer vier decennia terug

Hoe de trend van tweedehands spullen hergebruiken is ontstaan, kan niemand met zekerheid zeggen. Volgens de website 2Switch.nl opende de eerste kringloopwinkel in Nederland op 7 maart 1981 haar deuren. De explosieve consumptiegroei als gevolg van de opbloeiende welvaart in de jaren ’60 en ’70 zou debet zijn aan de zich opeenstapelende hoeveelheid afval. Het zou nog enkele decennia duren voordat de term ’tweedehands’ in plaats van armoede met hip, duurzaam en slim geassocieerd werd. Het stoffige imago van veel milieu-gerelateerde zaken is verdwenen. Niet langer wordt een milieubewust persoon in verband gebracht met een Eend-bestelwagen met gordijntjes en een onrealistisch wereldbeeld.

Duurzaamheid als reclamewoord

In deze eeuw is duurzaamheid één van de meest gebruikte reclamewoorden. Telefoniegiganten, festivals, verzekeraars, energieleveranciers, ze hebben allemaal een gedeelte op hun website ingeruimd voor verhalen, waarbij in het gros van de gevallen wordt verwezen naar energieverbruik. De energie die het kost om niet alleen huizen te verwarmen en apparaten te fabriceren, maar ook de brandstof voor transport van groenten en fruit. Zie ook de jaarlijkse GroenmoetjeDoen!-dag in Utrecht.

Tweedehands kleding maakt dubbele cirkels rond

Kleding beleeft vaak een tweede jeugd, omdat de mode zich eveneens in kringetjes beweegt. Voorbeelden zijn de bell bottom-broeken die om de zoveel jaar weer in de mode raken, legerkistjes (Dr. Martens) en capes of poncho’s. Als ze weer trendy zijn en hergebruikt worden is de cirkel dubbel rond. Het bijkomend voordeel is duidelijk: het kost minder en is beter voor het milieu dan nieuwe kleding kopen en zo de productie ervan stimuleren.

Kinderkleding kopen in OBS Kees Valkestein

Diezelfde bell bottoms, Dr. Martens en capes worden door de modeketens ook in kleine maatjes geproduceerd. Dat doen steeds meer merken. Zo kan een dochter zich tegenwoordig in exact hetzelfde ensemble hijsen als moeders. Intussen zijn kinderen uit hun eerste Converse All Stars, Levi’s-broek of Disney-trui gegroeid en worden deze geheel volgens de duurzaamheidsgedachte opnieuw aangeboden. Op bijvoorbeeld de Kinderkledingbeurs op 2 oktober in Vleuten. De nadruk komt op ‘najaar & winter’ te liggen en er is vooral kleding van maat 92 tot 176 verkrijgbaar. Plaats van handeling is OBS Kees Valkestein, de markt duurt van 9.30 tot 11.30 uur en de entree is gratis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].