wasmachine_kat_foto_pexels

Tip: energie en geld besparen met een energiezuinige wasdroger

Omdat we in Nederland niet het hele jaar door ons wasgoed lekker buiten in het zonnetje kunnen laten drogen, staat er in veel Nederlandse huizen een elektrische droger. Nadeel van het gemak dat dit apparaat biedt is wel dat wasdrogers soms behoorlijke stroomvreters kunnen zijn. Dat geldt zeker als het om oudere modellen gaat. Die zijn soms ook nog eens behoorlijk brandgevaarlijk. Wat kun je daaraan doen?

Inruilen loont

Gelukkig heeft de ontwikkeling van wasdrogers de afgelopen jaren niet stilgestaan, waardoor er inmiddels steeds meer energiezuinige varianten te koop zijn. De kostenbesparing op de jaarlijkse energierekening kan daarbij zelfs zo sterk oplopen, dat het alleen al om die reden meer dan de moeite waard is om de oude wasdroger in te ruilen voor een nieuwe. De besparing die op die manier wordt gerealiseerd, zorgt ervoor dat het nieuwe apparaat dan al in de eerste paar gebruiksjaren wordt terugverdiend.

Let op het energielabel

Consumenten die van plan zijn een nieuwe droger te kopen, doen er in ieder geval goed aan om het energielabel van het apparaat te checken. Dit label geeft namelijk aan hoe energiezuinig het is. De meetmethode die daarvoor gebruikt wordt, is in de hele EU hetzelfde en gaat er bij een wasdroger van uit dat deze in een gemiddeld huishouden 160 keer per jaar wordt gebruikt. De varianten die daarbij de minste stroom gebruiken, worden in de labelklasse A+++ ingedeeld. Dit betekent concreet dat ze op jaarbasis tussen de 200 en 300 kWh gebruiken. En er zijn zelfs wasdrogers te koop met een nog lager energieverbruik. Het is niet ongebruikelijk dat oudere typen wasdrogers tot wel ruim twee keer zoveel stroom nodig hebben om dezelfde klus te kunnen klaren.
Rekenvoorbeeld
Als we de te bereiken energiebesparing naar klinkende munt omzetten, dan wordt al snel duidelijk dat het vervangen van een oude wasdroger financieel echt interessant is. Laten we er in een rekenvoorbeeld van uitgaan dat de oude wasdroger nog steeds 600 kWh op jaarbasis verbruikt en dat een gloednieuwe slechts 200 kWh nodig heeft om al het wasgoed optimaal te kunnen drogen. Het verschil van 400 kWh vermenigvuldigen we vervolgens met de huidige gemiddelde kWh-prijs voor elektriciteit. Die bedraagt in Nederland momenteel zo’n 22 cent per kWh. Dit betekent concreet dat er (300 x 0,22) 88 euro per jaar aan stroomkosten kan worden bespaard met zo’n nieuwe wasdroger.

Rekenvoorbeeld

Als we de te bereiken energiebesparing naar klinkende munt omzetten, dan wordt al snel duidelijk dat het vervangen van een oude wasdroger financieel echt interessant is. Laten we er in een rekenvoorbeeld van uitgaan dat de oude wasdroger nog steeds 600 kWh op jaarbasis verbruikt en dat een gloednieuwe slechts 200 kWh nodig heeft om al het wasgoed optimaal te kunnen drogen. Het verschil van 400 kWh vermenigvuldigen we vervolgens met de huidige gemiddelde kWh-prijs voor elektriciteit. Die bedraagt in Nederland momenteel zo’n 22 cent per kWh. Dit betekent concreet dat er (300 x 0,22) 88 euro per jaar aan stroomkosten kan worden bespaard met zo’n nieuwe wasdroger.

Slimmigheidjes verhogen besparing verder

De kans is zelfs groot dat er met een nieuw type wasdroger nog meer energie en geld bespaard kan worden, omdat dit soort apparaten vaak voorzien worden van een of meer aanvullende energiespaarfuncties. Deze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het droogproces verkort wordt als het apparaat merkt dat er weinig wasgoed in de trommel aanwezig is. Daarnaast beschikken nieuwere typen wasdrogers vaak over allerlei slimme sensoren, die continue precies in de gaten houden of de was al goed droog is. Dit levert opnieuw energiebesparing op, omdat de machine zichzelf automatisch uitschakelt als de sensoren aangeven dat verder drogen niet langer nodig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.