senioren_brief_lezen_pensioen_foto_pexels

Hoe weet je zeker dat je straks met pensioen kunt gaan?

We leven wellicht wel in het beste tijdperk dat de mens tot nu toe heeft meegemaakt. Dit heeft alles te maken met de technologische ontwikkeling en het gemak dat dit oplevert. Maar in de huidige samenleving is er ook een grote nadruk op individualisme en in het nu leven. Hoewel je zeker van het moment moet genieten, is het ook zaak om aan de toekomst te denken. Je wilt immers wel probleemloos van je oude dag genieten. Daarbij is het belangrijk om je pensioen goed voor elkaar te hebben. Maar hoe bereik je dit doel? In deze blog ontdek je enkele pijlers waar je op moet letten om straks voldoende financiƫn te hebben en zonder stress van je oude dag te kunnen genieten.

Denk aan de lange termijn

Ten eerste is het belangrijk om aan de lange termijn te denken. Een pensioen sluipt namelijk tergend langzaam steeds dichterbij. Daardoor is het vaak een concept dat mensen snel vergeten. Het is dus zaak om je goed bewust te zijn van de lange termijn om een fiasco in de toekomst te voorkomen. Dit doe je door minimaal een bepaald bedrag aan de kant te zetten dat voor je pensioen is bedoeld.

Maak gebruik van een beleggingsfonds

Nu je een bepaald bedrag maandelijks spaart voor je pensioen, is het zaak om het ergens in te stoppen. Door inflatie zul je namelijk steeds minder met dit kapitaal kunnen doen indien je ervoor kiest om het op je spaarrekening te laten. Via een beleggingsfonds zoals Saxo Wealth Care of andere aanbieders ga je dit echter eenvoudig tegen. Beleggingsfondsen steken namelijk namens jou een bepaald bedrag in allerlei bedrijven of projecten die een mooi rendement opleveren. Dit rendement is gemiddeld hoger dan de inflatie. Daardoor wordt je geld niet minder, maar zelfs meer waard.

Ook pensioenfondsen zijn een optie

Ook een pensioenfonds is een optie om ervoor te zorgen dat jij met genoeg geld vroeg met pensioen kunt gaan. Zoals de naam al suggereert, is een pensioenfonds een speciaal fonds dat is opgericht voor mensen die hun geld investeren met de bedoeling het ooit als pensioen terug te krijgen. Het voornaamste verschil tussen een pensioenfonds en beleggingsfonds is dat een pensioenfonds specifiek gericht is op pensioen als doel, terwijl dit bij een beleggingsfonds niet zo is. Daardoor zijn de rendementen van een pensioenfonds meestal iets lager.

Wees bewust van je uitgaven

Tot slot helpt het om je bewust te zijn van je uitgaven. Merk jij dat jij steeds maar weer een laag bedrag overhoudt om in een fonds te stoppen? Dan betekent dit of dat je salaris momenteel niet genoeg is, of dat je kosten te hoog zijn. Vaak is het makkelijker om minder uitgaven te hebben dan om voor een salarisverhoging te vragen. Ga dus na op welke zaken jij geld kunt besparen. In ruil daarvoor kun jij straks beter genieten van je oude dag en hoef je daar nu geen zorgen over te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar [email protected].