cultuurpaviljoen_Berlijnplein_1_foto_Rogier_Boogaard

Opening herbouwd cultuurpaviljoen Berlijnplein

Anderhalf jaar na de brand is het cultuurpaviljoen terug op Berlijnplein. Direct na de brand maakte DePlaatsmaker en gemeente Utrecht afspraken om het paviljoen zo snel mogelijk terug te plaatsen. Bouwbedrijf Van Zoelen uit Utrecht kwam als beste uit de bus om de herbouw uit te voeren, met hoge ambities voor circulair bouwen. Het resultaat is ernaar! De culturele en sociaal-maatschappelijke organisaties die hun plek in het paviljoen hadden en het afgelopen jaar tijdelijk in de houten schottenkeet gehuisvest waren, kunnen weer hun intrek nemen. Op vrijdag 8 april wordt het cultuurpaviljoen feestelijk heropend samen met buurtbewoners, het bouwteam en alle betrokken partijen.

Non-profitorganisatie DePlaatsmaker ontwikkelde en beheert dit creatieve verzamelgebouw. In opmaat naar de permanente bebouwing die vanaf 2025 op Berlijnplein komt, geeft het paviljoen verschillende organisaties alvast een plek om hun activiteiten te organiseren. Theatergroep ‘Het Nieuw Utrechts Toneel’, adviesbureau ‘Jonge Honden’ en buurtwerkkamer ‘Hart voor Leidsche Rijn’ keren terug naar het paviljoen. Daarnaast is er ook een aantal flexibele werkplekken voor creatieve ondernemers toegevoegd.

Circulair en modulair ontwerp

Met de herbouw keert het herkenbare cultuurpaviljoen terug op Berlijnplein. Nog meer dan het vorige paviljoen is daarbij gebruik gemaakt van circulaire en innovatieve bouwprincipes. Zo is door bouwbedrijf Van Zoelen gebruik gemaakt van 95% herbruikbare materialen. Omdat er dit keer deels andere herbruikbare bouwmaterialen beschikbaar waren, ziet het paviljoen er nu nét iets anders uit dan zijn voorganger uit 2020. De herbouw bood Urbanizer Architecten en IMd Raadgevende Ingenieurs ook de kans om het ontwerp verder te optimaliseren. Hierdoor is het paviljoen niet alleen circulair gebouwd, maar ook modulair. Door demontabele verbindingen en een handig constructief ontwerp, kan het gebouw op een later moment ook nog eens worden ingezet op een andere plek.

Steeds meer kunst en creativiteit

DePlaatsmaker ontwikkelt en beheert meerdere tijdelijke gebouwen in het gebied, zoals het cultuurpaviljoen, de werfkelderstudio’s onder Plantsoen van Boedapest en de houten schottenkeet. De verhuur van deze creatieve werkruimtes biedt kunstenaars, creatieve ondernemers en culturele organisaties, de mogelijkheid om zich alvast op Berlijnplein te vestigen, vooruitlopend op de nieuwbouw die in 2025 klaar moet zijn. Zo vindt een groeiend aantal makers, denkers en doeners alvast hun thuishaven op en rond het plein en krijgt deze plek steeds meer vorm en kleur. De houten schottenkeet, die als vervangende huisvesting diende voor het afgebrande cultuurpaviljoen, blijft staan. Naast kantoorruimte voor Stadslab RAUM, zal een deel van de schottenkeet opnieuw tijdelijk verhuurd worden aan kunstenaars en creatieven. Begin 2022 konden geïnteresseerden zich hiervoor bij DePlaatsmaker aanmelden via een open call.

cultuurpaviljoen_Berlijnplein_2_foto_Rogier_Boogaard
Foto: Rogier Boogaard

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar redactie@regioleidscherijn.nl.